Noile televiziuni afiliate lui Ilan Șor au fost constituite pe împrumuturi și cu funcționari publici pe post de moderatori. Cine sunt aceștia

20181018_122153

După Vlad Plahotniuc și Igor Dodon, Ilan Șor este următorul politician care își clădește un holding media – asta, în timp ce o mare parte din emisiunile anunțate la posturile Orhei TV și Televiziunea Centrală (anterior Euro TV), afiliate acestuia, vor fi moderate de persoane apropiate primarului Orheiului. Astfel, soția lui Ilan Șor, Jasmin, va prezenta „Conversație de suflet”, iar adjuncta acestuia, Diana Memeț, – „Ora locală” și, probabil, „Ora primarului”. Emisiunile vor fi difuzate la ambele televiziuni.

Sursele de finanțare pentru dezvoltarea unor astfel de proiecte media, conform administrației posturilor TV, au fost adunate din „împrumuturile unor persoane fizice și juridice”, care au încredere în televiziunile respective.

Administratorul celor două posturi de televiziune, Dumitru Chitoroagă, „reprezentant împuternicit” al Partidului Șor, susține că lansarea programelor, cel mai probabil, va avea loc pe 8 noiembrie, dar nu exclude că acest lucru se va întâmplă mai devreme, scrie media-azi.md

În ultimele săptămâni, la Chișinău, dar și la Orhei au fost expuse zeci de panouri publicitare din care reiese că cele două televiziuni vor avea mai multe emisiunii proprii. Pe panouri sunt afișate atât denumirile emisiunilor, cât și numele moderatorilor. De exemplu, interpreta Jasmin va prezenta emisiunea „Conversație de suflet” (Душевный разговор), care, potrivit Newsmaker, va fi filmată la Moscova.

Jurnalistul rus Alexandr Kovalev, cunoscut publicului drept gazda unui reality show culinar la Ren TV Rusia, va realiza emisiunea „Cu propriii ochi” (Своими глазами).

Programul săptămânal „Bună seara” (Добрый вечер) va fi moderat de către actrița Teatrului rus „Anton Cehov” Vera Mariancic și actorul israelian Ian Levinson.

Ora tuturor primarilor

Un panou publicitar cu textul „Ora primarului în fiecare săptămână”, expus în mai multe locuri din Chișinău, îl reprezintă pe Ilan Șor. Întrebat dacă aceea va fi emisiunea lui Ilan Șor, administratorul Dumitru Chitoroagă a răspuns că va putea participa orice primar care va accepta invitația realizatorilor. „E ora tuturor primarilor. De exemplu, acesta (Ilan Șor – n.r.) poate să fie unul dintre cei care vor participa. Dacă o să dorească o să participe, dacă nu – nu… cu siguranță sunt și alți care vor participa”, a explicat Chitoroagă.

Emisiunea respectivă va fi moderată cel mai probabil de viceprimărița municipiului Orhei Diana Memeț. Pe unele panouri publicitare numele acesteia apare pe panoul care o anunță în calitate de moderatoare a emisiunii „Ora locală”.

Diana Memeț a confirmat, la rândul său, pentru Media-azi.md că în prezent se pregătește pentru „Ora locală”. „Emisiunea va fi un proiect și un parteneriat dintre Primărie și televiziune și noi o să vorbim despre problemele localității, localităților, adică chestii de zi cu zi despre care nimeni altul mai bine decât mine nu o să poată să vorbească”, a explicat Memeț.

Aceasta a adăugat că nu își va sista activitatea de viceprimar și va combina ambele funcții. „Va fi o emisiune de discuții, de dezbateri. Adică, noi identificăm problema, căutăm împreună soluția și, probabil, identificăm problema chiar în cadrul emisiunii. Eu nu văd aici un conflict de interese”, a adăugat Memeț.

Întrebată dacă este membră a vreunui partid politic, Diana Memeț a refuzat să răspundă direct la această întrebare, însă a sugerat că în anumite rapoarte cu privire la activitatea unor partide poate fi identificat și numele ei.
Prezentatoarele buletinelor de știri vor fi jurnalistele Cristina Moldovanu și Dorina Gherganov. Emisiunile politice vor fi moderate de către jurnalistul Ghenadie Vaculovschi.

Ghenadie Vaculovschi a afirmat pentru Media-azi.md că încă nu a fost elaborat conceptul emisiunii pe care o va modera jurnalistul. De asemenea, el nu este sigur că aceasta va fi pe teme politice. „Probabil o să fie o emisiune de dezbateri, nu e vorba neapărat de o emisiune cu caracter politic. Acum suntem în discuții, nu putem să spunem nimic categoric”, a precizat Vaculovschi.

Prezentatorii talk-show-ului matinal „Bună dimineața” vor fi Avelin Tabarcea și iluzionistul Garry Cozma.

Împrumuturi confidențiale de la persoane care au încredere: „Nu e un secret, dar eu nu pot spune.”

Dumitru Chitoroagă a precizat că sursele de finanțare pentru ambele televiziuni au fost acumulate în baza contractelor de împrumuturi de la persoanele care au încredere în administrația instituțiilor media, însă nu le poate da numele din motive de confidențialitate. „Eu v-aș spune cu mare drag de unde sunt sursele ca să nu apară careva dubii, suspiciuni sau interpretări, dar cu părere de rău în orice contract de împrumut este stipulată o chestie de confidențialitate pe care eu nu pot să o încalc. Sunt și persoane fizice și juridice. Nu e un secret, dar eu nu pot spune. S-ar putea ca unele persoane care au încredere în noi și care ne-au oferit banii aceștia nu doresc să se afișeze. E vorba de un contract de împrumut, absolut legal, semnat”, a explicat Chitoroagă.

Administratorul ambelor posturi a mai spus că în rândul persoanelor care au oferit banii pentru dezvoltarea televiziunilor nu sunt oameni politici.

Potrivit lui Chitoroagă, ambele posturi TV vor fi finanțate din împrumuturi luate pe o perioadă determinată, cu scopul de a trece pe viitor la autofinanțare. „Este foarte greu ca o televiziune cu un rating mic să treacă la autofinanțare. Dar și cu televiziunile cu ratinguri mici noi am reușit acest lucru. De ce să nu reușim acum? Este o încercare”, ne-a spus Chitoroagă.

Acesta a negat ipotezele unor internauți că televiziunile au fost lansate cu scop electoral în ajunul alegerilor parlamentare din 2019. Chitoroagă a adăugat că încă nu știe dacă posturile respective vor publica publicitatea electorală în viitoarea campanie.

Cât privește zvonurile despre salariile generoase pe care le-ar ridica jurnaliștii care au acceptat să lucreze la aceste două televiziunii, Chitoroagă a răspuns că „ele nu sunt atât de mari”. „Sunt salarii decente pentru o muncă decentă”, a conchis Dumitru Chitoroagă.

Beneficiarii oficiali ai posturilor, apropiați ai familiei Șor

Oficial, beneficiara celor două posturi de televiziune este Rita Țvik, autoarea cărții „Viața și destinul”, o biografie a tatălui lui Ilan Șor, Miron Șor. Potrivit Anticoruptie.md, ea este și fondatoarea Agenţiei de ştiri Novosti-Moldova (НОВОСТИ-МОЛДОВА), iar soţul ei, Vladimir Novosadiuc, este şeful Agenţiei Sputnik Moldova. Cei doi soţi au fost vizaţi în raportul Kroll, compania angajată de autorităţile Republicii Moldova să investigheze fraudele bancare. Potrivit documentului, Rita Ţvik şi Vladimir Novasadiuc, ambii acţionari la Unibank, au împrumutat de la firma Harrogate Consulting LLP câte 12 milioane de lei. Mai mult, presa a relatat că, în 2014, ambii au intermediat preluarea Euro TV şi Alt TV de către primarul de la Orhei.

Rita Ţvik este și fondatoarea Klassika Media SRL, firmă care a fondat Media Resurse SRL şi Alternativ-TV SRL, cele care gestionează posturile de televiziune. Acum, potrivit declarațiilor depuse la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), compania care deține cele două posturi de televiziune este Media Resurse SRL.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente