Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ A fost eliberată autorizația…

FOTO A fost eliberată autorizația de demolare a cafenelei „Guguță”. Ce urmează?

Foto: orasulmeu.md

Cafeneaua „Guguță” ar putea fi demolată în scurt timp, asta după ce Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare (DGAURF) a Primăriei a eliberat o autorizație în acest sens. În locul cafenelei ar urma să fie ridicat un centru social-cultural și de agrement cu opt nivele (parter, șapte etaje și terasă).

Solicitarea de demolare a fost depusă pe 20 septembrie, iar pe 12 octombrie aceasta a și fost eliberată de DGAURF. În continuare, agentul economic urmează să elaboreze un proiect de execuție.

„Orice agent economic, coordonează și avizează schița de concept a viitoarei construcții. Având schița, agentul are dreptul la elaborarea documentației de proiect (inginerie, arhitectură etc.), care prevede în sine proiectul de execuție. Ulterior, urmează coordonarea acestui proiect cu Ministerul Culturii. În baza avizului pozitiv, agentul primește autorizația de construcție”, a declarat pentru ZdG Ion Ștefăniță, membru al Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Astfel, în ședința din 19 iulie curent, Consiliul Naționalal Monumentelor Istorice a avizat pozitiv cu votul a 7 membri din 13, schița de proiect a viitorului centru socio-cultural. În septembrie curent a fost coordonat fondul ce urmează a fi demolat, iar recent agentul a primit și autorizația de a demola cafeneau. La modul practic, mai rămâne doar elaborarea și avizarea proiectului de execuție, care se va face din nou la Consiliul Național al Monumentelor Istorice, după care va putea începe și construcția propriu-zisă.

Ion Ștefăniță ne-a mai informat că a discutat cu omul de afaceri Ceslav Ciuhrii, în proprietatea căruia a ajuns lotul de pământ al cafenelei, care l-a informat că în noul centru socio-cultural vor fi mai multe galerii de artă, săli de conferință, dar și patru restaurante, printre care și o altfel de cafenea „Guguță”.

Mai mulți membri ai societății civile, dar și comunicatatea „Occupy Guguță”, pledează pentru păstrarea cafenelei „Guguță” și se opun demolării acesteea. Membri „Occupy Guguță” au criticat în mai multe instanțe decizia autorităților de permite construcția un nou edificiu, chiar în Grădina Publică Ștefan cel Mare, organizând în acest sens mai multe manifestații publice.

La 7 iunie curent, Curtea de Apel Chișinău a decis că „Regata Imobiliare” (succesor în drepturi procedurale a „Finpar Invest” SRL) poate privatiza terenul unde actualmente se află cafeneaua Guguță. Judecătorii au respins atunci cererile Consiliului Municipal Chișinău și a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor prin care se solicitau interzicerea construcției.

Cum ar urma să arate noul centrul socio-cultural, ce va fi ridicat în locul cafenelei „Guguță:

Foto: Ion Ștefăniță
Foto: Ion Ștefăniță
Foto: Ion Ștefăniță