Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   China a interzis importurile de…

China a interzis importurile de porcine și produse din carne de porc din R. Moldova și alte două țări

China a interzis importurile de porcine și produse din carne de porc din Moldova pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane (PPA), au declarat oficialii vamali chinezi miercuri, 17 octombrie, transmite Reuters.

Interdicția vine după ce în R. Moldova au fost raportate cinci focare de PPA, au declarat autoritățile vamale chineze, într-o declarație oficială. De asemenea, China a solicitat returnarea sau distrugerea produselor livrate din R. Moldova.

La începutul lunii octombrie China a interzis importurile de porcine, mistreți și produse din carne de porc din Bulgaria și Belgia după izbucnirea PPA, precum și importurile din Japonia după izbucnirea unui focar de pestă porcină regulată.

Problema pestei porcine, discutată la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit al UE 

Pesta porcină africană este prezentă acum în zece state membre ale UE: Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Bulgaria, Belgia și Italia (unde PPA a fost prezentă în Sardinia încă din 1978). În perioada 15-16 octombrie la Luxemburg a avut loc reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, unde a fost discutat și subiectul pestei porcine africane –  evoluția la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.

Totul despre pesta porcină africană în R. Moldova

În R. Moldova, primul caz de pestă porcină a fost înregistrat în octombrie, 2016, la Dondușeni. Proprietarii porcinelor infectate au procurat carne de porc la o piață din Ucraina. Când au revenit acasă, au spălat carnea, iar ulterior apa cu sângele infectat au turnat-o la porci.

La 2 octombrie 2018 Guvernul R. Moldova a aprobat un proiect de lege care prevede că în localitățile unde s-au depistat cel puțin 3 focare de pestă porcină toți porcii vor fi sacrificați pentru a nu permite răspândirea virusului în țară. 

Persoanelor fizice care traversează frontiera R. Moldova le este interzisă transportarea cărnii de porc sau a produselor din carne de porc din/în Ucraina și România. „Interdicția de introducere în țară a cărnii de porc va fi instituită atâta timp cât autoritățile sanitar veterinare din țările vizate nu vor declara Ucraina și România ca fiind zone libere de pestă porcină africană”, a declarat anterior pentru ZdG, Cristina Rău, purtătoare de cuvânt a Serviciului Vamal.

 

Foto: http://www.fao.org