13:47:03 25.04.2024
Stiri

ADEVĂRUL: Eleva care a demonstrat în laborator că excesul de telefonie mobilă dăunează creierului. Experimentul grâului iradiat

Reportaj 19.10.2018 09:42 Vizualizări2866 Autor: Ziarul National
ADEVĂRUL: Eleva care a demonstrat în laborator că excesul de telefonie mobilă dăunează creierului. Experimentul grâului iradiat Adevărul


Luciana Lăpuşneanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Gh. M. Murgoci” din Brăila, a efectuat studii de laborator şi analize microscopice timp de cinci luni, demonstrând că folosirea constantă a telefonului mobil poate provoca probleme serioase de sănătate, ce pot duce până la cancer.

Luciana Lăpuşneanu (17 ani), elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Gh.M.Murgoci” din Brăila, este pasionată de biologie încă din clasele gimnaziale. În clasa a VII-a s-a calificat la etapa naţională a olimpiadei de biologie, organizată la UMF Târgu Mureş.

„Acela a fost momentul în care literatura, metafora şi poezia au trecut în plan secundar, lăsând loc biologiei. În primii doi ani de gimnaziu m-am regăsit în armonia cuvintelor, reuşind să reprezint judeţul Brăila la patru naţionale de limba română (Olimpiada „Lectura ca Abilitate de Viaţă”, „+/- poezie" şi concursul interdisciplinar „Ionel Teodoreanu"). Ulterior, îmbinând noua pasiune pentru biologie cu pregătirea temeinică, am ales să merg pe drumul performanţei. Cred că efortul susţinut, seriozitatea, ambiţia şi consecvenţa sunt absolut necesare pentru reuşită. Calificarea la naţionala de biologie din clasa a VII-a m-a făcut să înţeleg că medicina va face parte din viaţa mea", a declarat Luciana pentru „Adevărul”.

A terminat ca şefă de promoţie, cu media 10, la şcoala „Ion Creangă" din Brăila şi a devenit apoi elevă la Colegiul Naţional „Gh. M. Murgoci", pe care şi-a dorit mult să îl urmeze. A reuşit să îşi ducă pasiunea pentru biologie şi chimie la un alt nivel, studiind aprofundat aceste materii, sub coordonarea profesoarei Mimi Iosif, care îi este şi dirigintă. În clasa a IX-a, Luciana s-a calificat din nou la Olimpiada Naţională de Biologie, după ce a câştigat etapa judeţeană a concursului. Un an mai târziu, ia decizia să se implice într-un proiect cu implicaţii majore pentru sănătatea celor care folosesc telefonul mobil.

„Alături de doamna dirigintă, din luna ianuarie 2018 am început studiul noutăţilor din epigenetică, această ştiinţă tânără care ne dovedeşte că genele noastre sunt active şi răspund la radiaţii, la emoţii pozitive sau negative. Mi-am dedicat cea mai mare parte din timpul meu liber acestui proiect aparte, un proiect cu potenţial, aş spune. Am studiat efectele pe care le au gadgeturile asupra oamenilor, pornind de la greutatea de a ne despărţi de telefonul mobil şi până la frica că se descarcă bateria. Treptat totul a prins contur şi s-a dovedit a fi o lucrare ştiinţifică cu aplicabilitate practică. Efectele nocive ale telefoniei mobile asupra noastră, a adolescenţilor sunt dovedite ştiinţific, dar accesate insuficient şi în consecinţă ignorate. Legătura dintre telefonie şi neoplazie a fost subiectul central al lucrării mele", povesteşte Luciana.

Rezultatele studiului, confirmate de doi academicieni


Adolescenta a participat, alături de alţi 100 de elevi din întreaga ţară, în perioada 9-14 iulie 2018, la Concursul Naţional Proiecte de Mediu, organizat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, pe care l-a câştigat. Lucrarea sa, intitulată „Telefonie-Ecologie–Neoplazie”, a impresionat juriul din care au făcut parte şi doi academicieni, Constantin Toma, profesor de Biologie la Universitatea A.I. Cuza din Iaşi, un specialist în botanică structurală, şi Ionel Miron, profesor de Biologie la aceeaşi universitate, un specialist în hidrobiologie, fiind singura lucrare calificată la etapa internaţională din 22 de lucrări finaliste. Studiul pe care l-a efectuat i-a adus şi locul I la concursul naţional „Educaţia ecologică şi societatea umană" de la Galaţi. Lucrarea ce vizează efectele telefoniei mobile asupra sănătăţii reprezintă rezultatul a cinci luni de cercetare atât teoretică, cât şi practică. Într-o primă fază, a colectat mai multe date de la colegii săi de colegiu prin completarea unui chestionar pe subiectul amintit, 334 de elevi răspunzând la întrebări.

„Mi-am dat seama că nu sunt informaţi legat de tot ceea ce înseamnă pericolul la care ne expunem, iar cei câţiva care aveau informaţii despre efectele telefoniei mobile, preferau să le ignore. Foloseau telefonul mobil la fel de mult şi nu îl închideau pe timpul nopţii, adică nu se protejau până la urmă”, ne spune cu un uşor regret Luciana. Şi-a completat studiul mergând apoi la cabinetul medical al Colegiului Naţional „Gh.M.Murgoci, unde a obţinut o statistică a afecţiunilor de care suferă elevii instituţiei de învăţământ. A descoperit astfel că mulţi dintre colegii săi suferă de scolioză, o afecţiune care afectează coloana vertebrală, în special din cauza poziţiei incorecte adoptate la calculator, dar şi pentru că folosesc excesiv telefonul mobil.

Îmbătrânire prematură a creierului, demenţă şi infertilitate

Citiți întregul articol pe adevarul.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md