Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.10.2018

Tudor Ulianovschi:”Relațiile de colaborare cu Alianța Nord-Atlantică sunt importante pentru Republica Moldova”

Tudor Ulianovschi:”Relațiile de colaborare cu Alianța Nord-Atlantică sunt importante pentru Republica Moldova”

Alianța Nord-Atlantică este deschisă pentru o colaborare cât mai aprofundată cu Republica Moldova pe toate dimensiunile, inclusiv prin dezvoltarea capacităților de securitate și apărare a țării noastre, reieșind din provocările și evoluțiile de ultimă oră din regiune. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Adunării Parlamentare NATO, Rasa Jukneviciene, în cadrul întrevederii cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

Președintele Adunării Parlamentare NATO a punctat că colaborarea NATO, care este o alianță pentru pace și democrație, cu Republica Moldova este apreciată drept una de succes, deoarece pe parcursul mai multor ani au fost realizate proiecte comune nu doar pe segmentul cooperării militare în cadrul Programului ”Parteneriat pentru Pace” sau altor inițiative, dar și în domeniile social, mediu, educațional și de alt ordin,  cu un impact pozitiv asupra cetățenilor țării noastre. Rasa Jukneviciene a accentuat importanţa continuării de către Republica Moldova a cursului de integrare europeană, democratizare şi modernizare, statele Alianţei Nord-Atlantice fiind dispuse să împărtăşească expertiza şi experienţele lor şi să ne ofere asistenţa necesară. ”Alianța Nord-Atlantică este gata și în continuare să ofere Republicii Moldova toată expertiza și experiența pentru dezvoltarea atât a sectorului de securitate și apărare, cât și altor domenii importante care au un impact major asupra vieții cetățenilor”, a subliniat Președintele Adunării Parlamentare NATO.

POtrivit MAEIE, Ministrul Tudor Ulianovschi a apreciat relațiile de colaborare cu Alianța Nord-Atlantică drept unele importante pentru țara noastră, care contribuie la construcția unui sistem național viabil de securitate și apărare, reieșind din noile riscuri și provocări, apărute în regiune în urma conflictului transnistrean, războiului din Ucraina, etc. Șeful diplomației moldovenești a menționat Declarația Summit-ului din Bruxelles din luna iulie 2018, care confirmă susținerea statelor membre NATO a eforturilor Republicii Moldova privind retragerea necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul țării noastre, lucru care va permite minimizarea riscurilor pentru securitatea teritorială, militară, ecologică, cibernetică și altele din regiune, crearea premiselor pentru dezvoltarea economică, socială, culturală, etc.

Ministrul Tudor Ulianovschi a punctat interesul autorităților Republicii Moldova de a dezvolta relațiile de colaborare cu Alianța Nord-Atlantică atât la direct, cât și prin prisma altor organizații internaționale, contribuind în acest fel la crearea și stabilirea unui sistem regional și internațional viabil de securitate. ”Astăzi, prin participarea la diferite misiuni de menținere a păcii, inclusiv cu contingente militare, Republica Moldova demonstrează comunității internaționale că este nu doar un consumator de securitate, dar și un furnizor activ al acesteia”, a spus Ministrul Tudor Ulianovschi.

Adunarea Parlamentară a NATO este o organizaţie interparlamentară, care reuneşte, în prezent, parlamentari din cele 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, precum şi din 12 ţări membre-asociate. Republica Moldova este membru-asociat al Adunării Parlamentare a NATO din noiembrie 1994.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus