Majoritatea parlamentară a prăbușit votul pentru modificarea Constituției. Proiectul pus la vot cu 73 deputați în sală, 19 fiind socialiști

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Majoritatea parlamentară a prăbușit votul pentru modificarea Constituției în ceea ce ține de includerea sintagmei „integrarea europeană” în Legea Supremă, adunând voturile doar a 54 de deputați, în condițiile în care Constituția poate fi modificată cu voturile a 2/3 din deputații aleși, adică 67 de voturi. La momentul supunerii votului acestui proiect în prima lectură, în sala de ședințe erau doar 73 de deputați în sală, dintre care 19 erau deputații fracțiunii PSRM, care au spus din start că nu vor susține modificarea Constituției și cei ai majorității parlamentare.

Ședința de astăzi a Parlamentului a început cu prezența în sală a 94 de deputați. Astfel, erau lipsă Vladimir Golovatiuc (cerere), Zinaida Greceanîi (deplasare), Nicolae Juravschi (cerere), Alina Zotea-Durnea (concediu medical), Fiodor Gagauz (cerere), Eugen Carpov (concediu medical), Aliona Babiuc. Nicolae Juravschi și Aliona Babiuc sunt membri ai fracțiunii Partidului Democrat compusă din 42 de deputați, iar Eugen Carpov face parte din grupul PPEM, format din 9 deputați.

După o pauză de 30 de minute, solicitată în mod regulamentar de fracțiunea Partidului Liberal, în sală au revenit doar 85 de deputați.

„Având în vedere că majoritatea parlamentară nu este prezentă în ziua în care vrea să modifice Constituția, având în vedere că Parlamentul refuză să îndeplinească hotărârea Curții Constituționale, în ceea ce ține de articolul 13 și având în vedere că Dvs. ați început ședința fără a aproba ordinea de zi, dar în ordinea de zi noi avem înregistrat proiectul 350 în ceea ce ține de îndeplinirea a două hotărâri ale Curții Constituționale, ce ține și de direcția europeană și de limba română, fracțiunea Partidului Liberal a hotărât că nu participă la proiectul respectiv pentru că seamănă mai mult a show, decât dorința de a avea aceste prevederi în Constituția RM”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.

„Modificarea Constituției trebuie să fie un act de mare responsabilitate politică, și nu de trolling sau șantaj public. Timp de o săptămână nu s-a întâmplat nimic. Niciun fel de discuții, polemici, ședință de lucru măcar pe una din observațiile pe care le primim din partea UE. Absolut toată comunicarea instituțională a UE, toate încălcările Acordului de Asociere au fost pur și simplu ignorate sau clasate la capitolul dezbateri politice. Integrarea europeană ține de cetățeni și de instituții. Uniunea Europeană nu trebuie confundată cu Uniunea Sovietică. Aceste lucruri sunt absolut diferite. Nu confundați aceste lucruri, reveniți la implementarea Acordului de Asociere și la o comunicare serioasă și responsabilă cu instituțiile europene. Noi nu vom participa la acest vot atât timp cât guvernarea va încălca Acordul de Asociere”, a declarat, la rândul său, deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc.

Amplasarea deputaților în sala de ședințe a Parlamentului

„Noi reiterăm poziția fracțiunii noastre referitor la modificarea Constituției. Aceasta o să divizeze societatea, care cu părere de rău și așa este divizată. De aceea, și noi n-o să participăm la acest vot, aș spune eu chiar neconstituțional”, a menționat, la rândul său, președintele PCRM, Vladimir Voronin.

Numărul de deputați prezenți în sală la momentul punerii la vot a proiectului privind modificarea Constituției

„Istoria înregistrează faptele, nu scuzele. Putem găsi foarte multe scuze de ce nu votăm astăzi această modificare, dar cred că vom regreta mai mult pentru că am avut o ocazie unică, istorică, ca în acest Parlament să luăm o decizie importantă pentru viitorul țării. PPEM va vota pentru această modificare, dar regretă că am ratat această ocazie”, a menționat vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi.

„Îmi pare rău că partidele de dreapta, așa-numite pro-europene, au părăsit sala, nu votează acest proiect. Nu-mi este de mirare faptul că ei nu votează pentru că, după anumite schimbări în politicul moldovenesc în ultimele săptămâni, constat un lucru, că patru partide politice de dreapta, două parlamentare și două extraparlamentare, nu sunt pro-europene, ele s-au declarat deschis unioniste, iar unionismul nu este integrarea europeană a Republicii Moldova, ci este distrugere și a face absolut totul ca această țară să dispară”, a declarat la rândul său, democratul Marian Lupu.

Deși a solicitat să se termine „acest show”, deputatul socialist Vlad Bătrîncea l-a îndemnat pe Andrian Candu ca votul să fie nominal, așa cum intenționa să facă președintele Parlamentului săptămâna trecută. Acum însă Candu s-a răzgândit. „Luând în considerare că ceilalți deputați nu sunt în sală, nu mai cred că este corect să fie nominal, pentru că țara o să-i cunoască pe cei care au plecat”, a declarat președintele Parlamentului, nominalizând deputații liberali și liberal-democrați, inclusiv pe Alina Zotea, care se află în concediu de maternitate.

„Au întors spatele integrării europene, respectiv, alegătorii care i-au votat pentru integrarea europeană trebuie să ia în considerare și să țină minte ziua de astăzi. Oamenii i-au votat ca partide pro-europene care nici prin gând nu le-a trecut că va veni timpul să nu voteze pentru integrarea europeană. Nu este nevoie de votul prin apel nominal pentru că nu sunt așa mulți. O să le dau numele celor care au plecat din sală și s-au ascuns. Dacă cei 13 flăcăi ar fi fost în sală, astăzi am fi avut 67 de voturi și am fi avut „integrare europeană” în Constituție”, de declarat Candu deja după vot.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...