PLDM și PL au părăsit sala Parlamentului. Sintagma „integrare europeană” nu a acumulat votul necesar pentru a fi inclusă în Constituția Republicii Moldova

sdsdsd

Sintagma „integrare europeană” nu a fost inclusă în Constituție, deoarece nu a întrunit votul necesar pentru a putea fi aprobată. PLDM și PL au părăsit sala de ședință, iar PCRM și PSRM nu au votat. Prin urmare, din totalul de voturi (67) necesare pentru includerea în Constituție a sintagmei „integrare europeană” au votat doar 54 de deputați. 

În această ordine de idei Andrian Candu a anunțat că PDM și PPEM examinează posibilitatea de a organiza un referendum cu privire la Integrarea Europeană, care ar putea avea loc chiar în ziua alegerilor parlamentare din 2019.

Mihai Ghimpu a declarat că acesta este un show. „Care referendum? Care integrare europeană? Ea este compromisă. Cetățenii doresc doar un referendum pentru a scoate PDM de la guvernare. Integrarea europeană trebuie făcută doar prin intermediul unirii cu România.”

„Domnul Candu, de dimineață, a vrut deodată să treacă la procedura de votare, încălcând regulamentul Parlamentului. Inițial se aprobă ordinea de zi, apoi se supune votului proiectul de modificare a Constituției.  Aceasta demonstrează că PDM a urmărit doar un singur lucru și anume pregătirea pentru campania electorală. Din cauza lui Vlad Plahotniuc, care a participat direct la înrăutățirea relațiilor cu UE, PDM a încercat să-și spele imaginea înainte de campania electorală”, a explicat Ghimpu.

Vadim Pistrinciuc a spus că actuala guvernare trebuie să îndeplinească cerințele din Acordul de Asociere cu UE, ci nu să includă în Constituție sintagma de „Integrare Europeană”.

Marian Lupu a ținut să explice ce într-adevăr înseamnă introducerea acestei sintagme în Constituție. „Acest exercițiu nu are doar o importanță simbolică politică. Această sintagmă nu vine cu ideea de integrare în Uniunea Europeană. Aceasta are drept model de dezvoltare democratică, politică, economică și socială. Niciun fel de integrare în structuri de genul UE nu poate prin definiție să se producă prin referendum. Unionismul nu este integrarea în Europa, aceasta este distrugerea țării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente