Până la 22 decembrie, locatarii blocului din capitală, afectat de explozie, vor putea reveni în apartamente

Până la 1 decembrie în blocul din sectorul Râșcani vor fi betonate cele patru planșee, afectate de explozie, iar până la sfârșitul lunii vor fi finalizate lucrările de restabilire a părții exterioare a blocului.

Astfel, până la 22 decembrie locatarii din scara respectivă a blocului vor putea reveni în apartamente, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Reparația celor 10 apartamente afectate grav de explozie va fi finalizată până în luna martie. Premierul a solicitat să fie amenajat și teritoriul în jurul blocului.

În toată această perioadă, locatarii blocului vor rămâne cazați în sanatoriul „Constructorul” și fostul spital al Căii Ferate.

Pentru ca astfel de situații să nu se mai repete, Ministerul Economiei și Infrastructurii, la indicația prim-ministrului, a elaborat și prezentat astăzi un Plan de acțiuni concrete, care prevede:

1. Ajustarea cadrului legal, astfel încât gazul lichefiat să fie comercializat doar de companiile care vor avea o licență specială și vor purta răspundere pentru verificarea și instalarea buteliilor de gaz.

2. Înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea legislației privind utilizarea și comercializarea buteliilor de gaz pentru uz casnic.

3. Ajustarea politicii bugetar-fiscale pentru micșorarea accizei și TVA la importul de gaz lichefiat destinat consumatorilor casnici.

4 Efectuarea controalelor în școli, grădinițe și cămine și promovarea unei campanii de informare a populației despre riscurile de utilizare a buteliilor de gaz.

5. Încurajarea oamenilor să folosească plite electrice moderne.

6. Analiza oportunității și identificarea surselor de finanțare pentru conectarea blocurilor la sursa de gaz.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.