18:38:28 28.03.2024
Stiri

DARURILE reciproce ale lui Dodon şi Erdogan: "Ordinul Republicii" versus o copie fidelă a sabiei lui Ştefan cel Mare care se află în Turcia. Cum s-a făcut de RÂS preşedintele R. Moldova

Politică 17.10.2018 15:20 Vizualizări3635 Autor: Ziarul National
DARURILE reciproce ale lui Dodon şi Erdogan:


Preşedintele Igor Dodon şi omologul său turc, Recep Erdogan, care întreprinde o vizită de două zile în R. Moldova, şi-au adresat complimente reciproce în discursurile ţinute astăzi la Preşedinţia de la Chişinău, vrând să sublinieze "prietenia" dintre cei doi.

Igor Dodon a declarat că vizita lui Erdogan este prima "din ultimii 24 de ani" a unui preşedinte turc în R. Moldova, fapt contrazis ulterior de Recep Erdogan, care a spus că ultima vizită a unui şef de stat din Turcia în republica noastră a fost a lui Suleyman Demirel, în 1999.

Dodon a continuat prin a spune că "Turcia este un partener strategic al R. Moldova", care a jucat "un rol important în formarea Autonomiei Găgăuze", contribuind astfel la "întărirea statalităţii moldoveneşti", fiindcă Găgăuzia ar fi "garantul" acestei statalităţi.

Potrivit preşedintelui R. Moldova, comerţul bilateral în anul 2017 dintre cele două state s-a cifrat la 400 de milioane de dolari, adăugând că a convenit cu omologul său turc ca această cifră să crească până la un miliard de dolari în următorii ani.

Totodată, şeful statului a specificat faptul că Turcia a acordat investiţii de 80 de milioane de dolari R. Moldova în ultimii 24 de ani.

Igor Dodon l-a decorat pe Recep Erdogan cu "Ordinul Republicii".

La rândul său, Erdogan l-a numit pe Dodon de câteva ori "valorosul meu prieten" şi a anunţat că "noi o să vă susţinem atunci când veţi avea nevoie, fără niciun pic de teamă".

Recep Erdogan a mai anunţat că două bănci de stat din Turcia sunt gata să-şi deschidă filiale în R. Moldova şi a promis că Turcia va acorda R. Moldova o replică identică a sabiei lui Ştefan cel Mare care se află într-un muzeu turcesc, "aşa cum i-am dat şi României".


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md