(live) Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan și Igor Dodon semnează un document comun și dau declarații pentru presă

dodon

Președintele Turciei, Recep Erdogan urmează să semneze alături de gazda sa, Igor Dodon o declarație de colaborare între Republica Moldova și Turcia. Igor Dodon a comparat evenimentele din 7 aprilie 2009 cu tentativa de lovitură de stat din Istanbul.

„Între statele noastre sunt relații prietenești mai bine de 26 de ani. Azi este o zi istorică deoarece am decis să creăm un Consiliul de Cooperare strategică între statele noastre. Turcia este partenerul strategic al Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon.

„Edificiul dat (președinția) , a fost distrus în urma unei tentative de lovitură de stat pe 7 aprilie 2009. Prietenul nostru Președintele Turciei a trecut prin ceva similar cu ceva ani în urmă – o tentativă de lovitură de stat. Când m-am adresat, prietenul nostru a răspuns imediat”, a mai declarat Dodon.

„Acest proiect este un simbol de prietenie a poporului turc față de poporul Moldovei. Pentru noi nu au nici o importanță. Turcia va fi în continuare binevoitoare față de prietenosul popor moldovenesc”, a punctat Erdogan.

Dodon a amintit și de faptul că Sabia lui Ștefan cel Mare este de la Istanbul și a menționat că a cerut poate să aducă o copie sau chiar Sabia lui Ștefan cel Mare.

„Am vorbit cu Ministrul Culturii și va trimite o copie a Sabiei lui Ștefan cel Mare. Ea este un unicat și nu poate fi scoasă înafara muzeului. Dar cum am făcut o copie pe care am dat-o poporului Român, așa vom face și pentru poporul moldovean”, a mai spus Erdogan.

Dodon l-a decorat ulterior pe Erdogan cu Ordinul Republicii.

Imagini live mai jos:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente