Peste 3.500 de spectatori la Zilele Filmului Românesc la Chișinău

Peste 3.500 de spectatori au fost prezenți la cea de-a patra ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, care a avut loc între 11 și 14 octombrie.

Timp de patru zile, publicul din Chișinău a putut să vadă 14 filme (10 lungmetraje și 4 scurtmetraje) în cadrul a 10 proiecții și a stat de vorbă cu cineaștii invitați: regizorii Daniel Sandu și Copel Moscu și actorul Valeriu Andriuță.

Filmul care a primit cele mai multe aprecieri din partea publicului a fost „Un pas în urma serafimilor”, proiectat la gala de deschidere, în prezența regizorului Daniel Sandu, care a răspuns întrebărilor timp de aproape o oră, în aplauzele publicului.

Următoarele două filme în preferințele spectatorilor, care au putut acorda note după fiecare proiecție, au fost „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, de Radu Jude, și „Dragoste 1. Câine”, de Florin Șerban, care a fost proiectat la gala de închidere, în prezența actorului basarabean Valeriu Andriuță, care a stat mai mult de o oră de vorbă cu publicul la sesiunea de întrebări și răspunsuri.

De succes s-au bucurat și celelalte titluri incluse în secțiunea de filme noi: documentarul „Fotbal infinit”, de Corneliu Porumboiu, „Pororoca”, de Constantin Popescu, „Un prinț și jumătate”, de Ana Lungu, și „Un om la locul lui”, de Hadrian Marcu.

De un public numeros și de discuții ample a avut parte și regizorul Copel Moscu, ale cărui filme documentare vechi și noi au fost prezentate în cadrul a două proiecții în secțiunea Focus. El a susținut de asemenea și un masterclass de două ore, cu sala plină, despre filmul documentar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP).

În cadrul secțiunii Retro, spectatorii au putut să vadă sau să revadă „Reconstituirea” (1971), capodopera regizorului Lucian Pintilie, omagiat la ediția din acest an a ZFR.

A patra ediție a ZFR Chișinău a avut loc între 11 şi 14 octombrie la Cinematograful Odeon, iar intrarea a fost liberă.

ZFR Chişinău este un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și Casa de producție ROVA FILM din România.

Sprijinit de: Centrul Naţional al Cinematografiei din România, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, Uniunea Cineaştilor din România, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova.

Parteneri: Arhiva Națională de Film din România, Moldova Film, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, Salpan, Print Caro, Hero Pictures, DVD-Trans.

Parteneri media: TVR Moldova, 10TV, Vocea Basarabiei TV, Jurnal TV, Radio Chișinău, Radio Plai, Ziarul de Gardă, Timpul, Moldova.org, Deschide.md, Diez, Zugo, Odoraș.md, Locals.

  

Particip la organizarea și asigurarea logisticii evenimentelor corporative și culturale de mai mult de 10 ani. La Moldova.org sunt responsabil de relațiile cu clienții comerciali, dar și de toate aspectele logistice și administrative ale redacției, astfel încât colegii și colegele să nu ducă lipsă de nimic în procesul de lucru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.