10:34:13 29.03.2024
Stiri

Vicepreședintele Parlamentului crede că PL și PLDM ar trebui să voteze pentru introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție: „Toate argumentele auzite nu justifică nevotarea”

Politică 17.10.2018 11:40 Vizualizări1394 Autor: Ziarul National
Vicepreședintele Parlamentului crede că PL și PLDM ar trebui să voteze pentru introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție: „Toate argumentele auzite nu justifică nevotarea” captură


Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, pledează pentru introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție, dar și pentru modificarea art. 13 din Legea Supremă. Totuși, acesta consideră că, în cazul în care nu se ajunge la un consens privind introducerea „limbii române” în Constituție, atunci fracțiunile Partidului Liberal (PL) și Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) ar trebui să voteze pentru „integrarea europeană”.

„Grupul Parlamentar Popular European pledează atât pentru modificarea Constituției privind introducerea sintagmei „integrare europeană”, cât și pentru modificarea articolului 13, care se referă la denumirea corectă a limbii. Să fie scris în Constituție așa cum a decis Curtea Constituțională, așa cum e corect – limba română. Ştiu că fracțiunile PL și PLDM condiționează votul privind introducerea sintagmei „integrare europeană” cu modificarea articolului 13 din Constituție”, a spus Ghilețchi astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a adăugat că nu e sigur de faptul că Partidul Democrat va accepta această condiție, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui de votat pentru „integrarea europeană”.

„Pentru noi ar fi bine ca ambele proiecte de modificare a Constituției să se regăsească pe ordinea de zi a Parlamentului și să le votăm. Este o ocazie istorică ca acest Parlament să face aceste modificări. În același timp, chiar dacă nu se ajunge la un consens privind articolul 13, cred că ar fi regretabil ca să nu votăm pentru modificarea Constituției în ceea ce privește introducerea sintagmei integrare europeană”, a spus Ghilețchi.

Vicepreședintele Legislativului crede că argumentele fracțiunilor PL și PLDM nu justifică nevotarea proiectului de lege privind introducerea noțiunii de „integrare europeană”.

„Urmează să vedem care va fi decizia celor două fracțiuni proeuropene. Toate argumentele auzite de la colegii nu justifică nevotarea acestei modificări”, a conchis sursa citată.

Menţionăm că, în această săptămână, președintele Parlamentului, Andrian Candu, va pune la vot proiectul de lege privind introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituţie, subiect dezbătut vinerea trecută de către deputaţi în şedinţa în plen a Legislativului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md