‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriA crescut cantitatea fructelor moldovenești comercializate pe piața externă. Câte tone au fost exportate...

A crescut cantitatea fructelor moldovenești comercializate pe piața externă. Câte tone au fost exportate și în ce țări

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cantitatea fructelor moldovenești comercializate pe piața externă în acest an, a crescut comparativ cu perioada respectivă a anului trecut. Datele au fost prezentate la o întrevedere a producătorilor și exportatorilor de fructe din Republica Moldova.

Până în prezent au fost exportate din recolta anului curent 70 de mii 600 tone de mere, de trei ori mai mult decât în aceiași perioadă a anului trecut. O creștere semnificativă s-a înregistrat la exportul de prune în stare proaspătă, – 31 mii de tone, cu o mie de tone mai mult față de anul 2017. În stocuri se află încă aproximativ aceiași cantitate, care urmează a fi comercializată în timpul cel mai apropiat.

Pentru prima dată, pe piețele din afara țării au fost comercializate 2129 tone de vișine, 5736 tone de piersici, 1906 tone de caise, – toate în stare proaspătă. Conform pronosticului, va fi depășită cu mult cantitatea de struguri livrați peste hotare în stare proaspătă.

Potrivit ANSA, exportul merelor moldovenești pe piața Rusiei a crescut de trei ori. Totodată, a crescut exportul de mere în România. În acest an au fost exportate peste Prut 406 tone de mere, față de doar 59 tone în anul trecut, Kazahstan -180 tone, față de 20 tone în 2017, pentru prima dată au fost livrate mere în Irak -60 de tone și 20 tone în Bangladeș.

Potrivit ANSA, cu toate că exporturile au crescut și continuă să crească semnificativ, agricultorii se confruntă cu o criză de proporții, fiindcă potențialul de export este cu mult mai mare decât se exportă la ora actuală. În aceste condiții, ANSA consideră drept prioritate de primă importanță, identificarea de noi piețe.

Reamintim că, de la 1 octombrie curent, pomicultorii noștri au posibilitatea să exporte fructe în Canada. De asemenea, au fost finalizate negocierile cu India, o țară cu potențial enorm de consum a merelor. Primele zeci de tone de produse vor fi livrate în această îndepărtată țară în cel mai apropiat timp.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›