În R. Moldova vor fi efectuate intervenții de tratament prin neurotrombextracție în cazul accidentelor vasculare cerebrale

La Institutul de Medicină Urgentă (IMU), pe 29 septembrie, a fost realizată o intervenție de tratament prin neurotrombextracție mecanică din vasele creierului la o pacientă care a suferit un accident vascular cerebral ischemic.

Intervenția a fost posibilă datorită sprijinului acordat de Guvernul Republicii Moldova, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională, care au dotat Laboratorul de medicină intervențională cu angiograf, sisteme speciale de management a spațiilor și consumabile necesare.

La fel, pe parcursul a 2 ani, echipa de neurologi, chirurgi endovasculari și anesteziști ai clinicii de neurologie a IMU au beneficiat de instruiri și perfecționări în neuroradiologie, în spitalele universitare din Germania, Franța și Italia.

„Această reușită se datorează în mare parte parteneriatului dintre Clinica de neurologie și neurochirurgie a IMU și Departamentului de neuroradiologie a Spitalului universitare din Kiel, Germania, unde membrii echipei noastre au efectuat cele mai multe stagieri. Astăzi, ne putem mândri de această performanță și în Republica Moldova”, a declarat directorul Institutului, Mihai Ciocanu.

„În țara noastră, accidentul vascular cerebral constituie o problemă majoră medicală și socială ce reprezintă a treia cauză de deces și prima cauză de invalidizare a populației. Prin urmare implementarea în practică a metodelor contemporane de tratament, reprezintă o necesitate evidentă. Tratamentul endovascular este indicat în cazul pacienților cu accident vascular cerebral ischemic acut în intervalul de timp de 4,5 și 6 ore de la instalarea simptomelor. Iată de ce, adresarea timpurie după asistență medicală specializată, depinde foarte mult de reușita tratamentului”, a subliniat secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca.

La fel, Boris Gîlca a accentuat că în perioada următoare, odată cu regionalizarea serviciilor specializate spitalicești, această metodă revoluționară de tratament al accidentelor vasculare cerebrale va fi extinsă și în alte spitale, în special în partea de nord și de sud a țării, pentru a oferi șanse egale pentru întreaga populație.

Neurotrombextractia mecanică reprezintă o metodă minimal invazivă, care permite eliminarea trombilor din vasele cerebrale sub ghidaj angiografic și cu ajutorul unui sistem complex de catetere, ancore (stentretriever) asistate de vacuum aspirație. Daca în cazul tratamentului farmacologic (tromboliza sistemică) beneficiază de succes un pacient din 8-14 (în dependență de timpul de adresare 1-4,5 ore), atunci în urma neurotrombextracției beneficiază unul din 3 pacienți.

Anual, în Republica Moldova, sunt diagnosticați cu accident vascular cerebral circa 12 mii de pacienți.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.