17:40:36 28.03.2024
Stiri

PREMIERĂ // Pacienții din R. Moldova care suferă accidente vasculare cerebrale vor fi tratați printr-o metodă revoluționară

Social 16.10.2018 16:39 Vizualizări1449 Autor: Ziarul National
PREMIERĂ // Pacienții din R. Moldova care suferă accidente vasculare cerebrale vor fi tratați printr-o metodă revoluționară


Pacienții din R. Moldova care suferă accidente vasculare cerebrale ischemice vor fi tratați prin intermediul unei metode revoluționare.

În premieră pentru R. Moldova, la finele lunii septembrie curent, la Institutul de Medicină Urgentă (IMU) a fost realizată o intervenție de tratament prin neurotrombextracție mecanică din vasele creierului la o pacientă care a suferit un accident vascular cerebral ischemic.

Intervenția a fost posibilă datorită sprijinului acordat de Guvernul Republicii Moldova, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională, care au dotat Laboratorul de medicină intervențională cu angiograf, sisteme speciale de management a spațiilor și consumabile necesare.

La fel, în ultimii doi ani, echipa de neurologi, chirurgi endovasculari și anesteziști ai clinicii de neurologie a IMU au beneficiat de instruiri și perfecționări în neuroradiologie, în spitalele universitare din Germania, Franța și Italia.

„Această reușită se datorează în mare parte parteneriatului dintre Clinica de neurologie și neurochirurgie a IMU și Departamentului de neuroradiologie a Spitalului universitare din Kiel, Germania, unde membrii echipei noastre au efectuat cele mai multe stagieri. Astăzi ne putem mândri de această performanță și în Republica Moldova”, a declarat directorul Institutului, Mihai Ciocanu.

„În republica noastră, accidentul vascular cerebral constituie o problemă majoră medicală și socială, ce reprezintă a treia cauză de deces și prima cauză de invalidizare a populației. Prin urmare, implementarea în practică a metodelor contemporane de tratament reprezintă o necesitate evidentă. Tratamentul endovascular este indicat în cazul pacienților cu accident vascular cerebral ischemic acut în intervalul de timp de 4,5 și 6 ore de la instalarea simptomelor. Iată de ce, de adresarea timpurie după asistență medicală specializată depinde foarte mult de reușita tratamentului”, a subliniat secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca.

Potrivit lui Boris Gîlca, în perioada următoare, odată cu regionalizarea serviciilor specializate spitalicești, această metodă revoluționară de tratament al accidentelor vasculare cerebrale va fi extinsă și în alte spitale, în special în partea de nord și de sud a republicii, pentru a oferi șanse egale pentru întreaga populație.

Neurotrombextractia mecanică reprezintă o metodă minimal invazivă, care permite eliminarea trombilor din vasele cerebrale sub ghidaj angiografic și cu ajutorul unui sistem complex de catetere, ancore (stentretriever) asistate de vacuum aspirație. Daca în cazul tratamentului farmacologic (tromboliza sistemică) beneficiază de succes un pacient din 8-14 (în funcție de timpul de adresare 1-4,5 ore), atunci în urma neurotrombextracției beneficiază unul din trei pacienți.

Anual, în Republica Moldova sunt diagnosticați cu accident vascular cerebral circa 12 mii de pacienți.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md