Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.10.2018

Parlamentul Republicii Moldova reprezintă APCEMN la cea de-a 139-a Adunare a UIP

Parlamentul Republicii Moldova reprezintă APCEMN la cea de-a 139-a Adunare a UIP

Parlamentul Republicii Moldova reprezintă Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN) la cea de-a 139-a Adunare a Uniunii Interparlamentare (UIP) și reuniunile aferente, care se desfășoară în perioada 14-18 octombrie 2018, la Geneva, Confederația Elvețiană. Șefa delegației parlamentare la APCEMN, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Violeta Ivanov participă la eveniment și reprezintă parlamentele naționale ale celor 12 state membre ale Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră.

La lucrările sesiunii UIP participă aproximativ 730 de parlamentari din 140 de țări, circa 90 de delegații naționale sunt conduse de președinți și vicepreședinți de parlamente. Tema generală de dezbatere a acestei Adunări UIP este „Leadershipul parlamentar în promovarea păcii și dezvoltării în era inovațiilor și schimbărilor tehnologice”.

În discursul său, Violeta Ivanov a menționat că, Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră a adoptat mai multe rapoarte și recomandări, în care a subliniat faptul că politica în domeniul inovărilor este una din direcţiile prioritare ale statelor membre OCEMN şi că formarea şi dezvoltarea unui sistem național eficient de inovare constituie cel mai important instrument pentru atingerea scopurilor strategice de stabilire a economiei prospere, inovatoare, social-orientate.

La fel, membrii UIP urmează să examineze teme de actualitate ale agendei internaționale: rolul investițiilor și comerțului liber și echitabil  în atingerea obiectivelor de dezvoltarea durabilă, în special prin dezvoltarea infrastructurii, industrializării și inovării, promovarea energiei regenerabile,  necesitatea întăririi cooperării globale pentru combaterea violenței, terorismului și extremismului, protecția drepturilor copilului și drepturilor omului, problemele migrației, siguranța alimentelor și sănătatea umană, promovarea colaborării comunităților științifice cu structurile parlamentare.
 
UIP reprezintă cel mai mare for interparlamentar din lume, care promovează obiectivele Organizației Națiunilor Unite și activează în strânsă colaborare cu aceasta. Uniunea Interparlamentară a fost instituită în 1889 și actualmente, este constituită din 178 de state cu statut de membru, precum și 12 membri cu statut de asociat, printre care Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră, Adunarea Interparlamentară a CSI, Parlamentul Andin, Parlamentul Latino-american, Parlamentul Central American, Adunarea Legislativă Est-africană, Parlamentul Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest, Comitetul interparlamentar al Uniunii Economice și Monetare din Africa de Vest, Parlamentul Arab. Republica Moldova a devenit membru UIP în 1992, anunță Comisia politică externă și integrare europeană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus