20:30:44 28.03.2024
Stiri

Patriarhia Ecumenică a declarat ILEGALĂ anexarea Mitropoliei Kievului de către Biserica Rusă: Răspunsul Moscovei

Știri 14.10.2018 15:35 Vizualizări2055 Autor: Ziarul National
Patriarhia Ecumenică a declarat ILEGALĂ anexarea Mitropoliei Kievului de către Biserica Rusă: Răspunsul Moscovei Pagina de Rusia


Sinodul Patriarhiei Ecumenice a declarat ilegală anexarea Mitropoliei Kievului de către Biserica Rusă, a anunțat pe Facebook Evstrati Zorea, secretarul de presă al Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu Patriarhia la Kiev.

„Din mai multe surse am primit informații despre două din deciziile așteptate ale Sinodului Patriarhiei Ecumenice. 1. Despre aprobarea apelului Patriarhului Filaret (precum și recursul Mitropolitului Macarie). 2. Recunoașterea drept ilegală a anexarii Mitropoliei Kievului de către Biserica Rusă la 1686 ..”, a spus el.

Între 9 și 11 octombrie, la Istanbul a avut loc Sinodul Patriarhiei de la Constantinopol, la care a fost luată în dezbatere aprobarea unui Tomos cu privire la autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Întâlnirea a avut loc în spatele ușilor închise.

Potrivit poziției Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Patriarhia Moscovei, creată la 1589, nu are dreptul să pretindă titlul de biserică-mamă în relația cu Biserica Ucrainei, care a fost fondată în anul 988.

Totodată, Sinodul Patriarhiei Ecumenice a recunoscut drept canonice Biserica Ortodoxă Ucraineană cu Patriarhia la Kiev (BOU-PK) și Biserica Ortodoxă Autocefală a Ucrainei (BOAU), potrivit site-ul religios Risu, care citeaza orthodoxa.info.

Conform informațiilor primite, Sinodul Patriarhiei Ecumenice a decis să reia statutul canonic al întâistătătorii BOU-PK Filaret (Denisenko) și al BOAU – Macarie (Maletici).

De cealaltă parte, pPurtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, în cazul persecuției Bisericii Ortodoxe a Patriarhiei Moscovei de către radicalii din Ucraina, Rusia va lua „măsuri politice și diplomatice”, transmite TASS.

Potrivit lui Peskov, Rusia va proteja interesele ortodocșilor „la fel cum protejează interesele vorbitorilor de limbă rusă”.

Comentând acordarea autocefaliei bisericii din Ucraina de către Patriarhia Ecumenică, Peskov a spus că atenția asupra acestui subiect va fi crescută, deoarece „Ortodoxia este una dintre religiile practicate în Rusia”.

Secretarul de presă a remarca că Kremlinul „împărtășește preocupările” Bisericii Ortodoxe Ruse cu privire la decizia Sinodului Patriarhiei de la Constantinopol de a anula anatema împotriva șefilor a două biserici ortodoxe din Ucraina.

În același timp, Peskov a adăugat că „autoritățile seculare ale Rusiei nu pot interveni în dialogul interbisericesc, nu au făcut niciodată acest lucru și nu vor face acest lucru”.

„Nu este pentru prima dată când Rusia se ascunde în spatele „apărării populației vorbitoare de limbă rusă”, justificându-și agresiunea împotriva Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrianei, Mariana Beța, pe contul său Twitter. „Am auzit declarații similare despre protejarea populației vorbitoare de limbă rusă ca scuză pentru agresiunea împotriva noastră”, a spus ea.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md