Ștanski acuză Moldova și Ucraina de „înțelegi secrete” care afectează economia Transnistriei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Agenții economici din regiunea transnistreană vor înregistra pierderi care ar putea depăși 1,5 milioane de dolari americani până la sfârșitul anului, din cauza măsurilor întreprinse de Chișinău și Ucraina, spune așa-zisul ministru de externe al separatiștilor de la Tiraspol, Nina Ștanski.

Așa-zisul ministru de externe spune că Ucraina şi Republica Moldova desfăşoară un război hibrid împotriva Transnistriei, invocând de data aceasta „sabotarea circulației mărfurilor pe rutele feroviare”.

„Am aflat că Republica Moldova și Ucraina au purtat discuții separate, la care partea transnistreană nu a fost invitată. Rezultatul acestor discuții încalcă cel puțin trei prevederi din decizia cu privire la principiile de relansare a traficului feroviar de mărfuri prin regiunea transnistreană”, a declarat Ștanski.

Aceasta a precizat că noile înțelegeri dintre Republica Moldova și Ucraina „sfidează schema tehnică de circulație a mărfurilor pe calea ferată”, aprobată în 2012 de autoritățile din regiunea transnistreană și cele de la Chișinău.

„Circulația mărfurilor din întreprinderile transnistrene devine de două ori mai scumpă, ceea ce afectează costul producției și conduce la pierderi neprevăzute ale întreprinderilor, și, după cum știți, contractele au fost semnate pentru tot anul 2015. Prin urmare, produsele nu pot fi vândute. Acestea sunt noi măsuri restrictive pe care, în opinia noastră, încearcă să le întreprindă împreună Moldova și Ucraina”, a adăugat Ștanski.

Șefa așa-zisei diplomații a anunțat că, în prezent, unele întreprinderi din Râbnița ar fi raportat pierderi de aproximativ 500.000 de dolari. Pierderile estimate până la sfârșitul anului ajung până la câteva milioane de dolari. Astfel, Ștanski solicită o întrevedere la Chișinău, la 20 august, cu reprezentanții politici în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, la care vor participa și responsabili de căile ferate, autoritățile vamale și șefi de întreprinderi din regiunea transnistreană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...