17:38:59 28.03.2024
Stiri

Un analist de la București crede că PL și PLDM fac o greșeală că NU susțin modificarea Constituției: „Sunt curios cum va reuși să explice Ghimpu asta, după ce a votat cot la cot cu PD aproape tot”

Politică 13.10.2018 19:34 Vizualizări1819 Autor: Ziarul National
Un analist de la București crede că PL și PLDM fac o greșeală că NU susțin modificarea Constituției: „Sunt curios cum va reuși să explice Ghimpu asta, după ce a votat cot la cot cu PD aproape tot”


Partidul Liberal (PL) și Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) ar face o mare greșeală dacă nu ar susține săptămâna viitoare proiectul Partidului Democrat de modificare a Constituției, care prevede că „Integrarea Europeană a R. Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a țării”. De această părere este analistul politic de la București, Cristian Hrițuc.

„Motivele invocate de PL și de PLDM, pentru faptul că nu susțin modificările, trădează infantilismul și lipsa de logică pe care o au aceste partide. Cele două partide nu se gândesc că în acest moment, introducerea în Constituție a obiectivului strategic înseamnă, de fapt, asumarea prin legea fundamentală a drumului Moldovei, iar acest lucru limitează spațiul de joc al adversarilor integrării, mai ales acum, în momentul în care se întrevede ușor faptul că PSRM va câștiga la pas alegerile viitoare, fiind în pole position pentru formareaurmătorului guvern”, scrie acesta într-un editorial pentru psnews.ro.

Acesta crede că motivele invocate de PL și PLDM nu stau în picioare. „Motivul numărul 1 - PD și Plahotniuc își fac doar PR. Da. Este o acțiune prin care PD dorește să arate că livrează Bruxelles-ului și că își asumă total, chiar prin modificarea Constituției, drumul european. S-au opus oligarhului cel rău și au oprit o acțiune a acestuia, în loc să încerce să găsească soluții pentru a acționa în interesul proeuropean și, în același timp, să câștige capital de imagine dintr-o acțiune pozitivă. Ne-am obișnuit însă ca în Moldova să se gândească doar în paradigma copilului de clasa întâi. În multe state dezvoltate vom vedea că politicienii aleg consensul și votează în bloc, atunci când este vorba de interesul național. Și România a demonstrat asta și în cazul integrării în UE și NATO”.

Hrițuc crede că nici motivul potrivit căruia PD își asigură prin această mișcare o guvernare cu PSRM nu justifică refuzul celor din PL și PLDM. „Mihai Ghimpu, spune că scopul urmărit de Vlad Plahotniuc este de a-i dezlega mâinile lui Dodon. Dacă apare așa o prevedere, Dodon poate să își îndreptățească alianța cu PD, fiindcă îl obligă Constituția. Putem merge pe această ipoteză și să ne gândim că Plahotniuc dorește această modificare a Constituției, pentru ca după alegeri să poată forma o alianță cu PSRM. Nu este oare mai bine pentru Moldova ca, indiferent cine vine la guvernare, să se continue drumul spre Vest? Nu e mai bine să îi pui PSRM-ului o piedică în plus, pentru a nu opri Acordul de Asociere?”, se întreabă acesta.

Sursa citată a subliniat că va fi greu ca în viitorul Parlament să se mai atingă o majoritate de două treimi pentru modificarea Constituției. „În cazul în care se reușește acum impunerea acestui articol, acesta nu va putea fi schimbat prea curând, chiar dacă PSRM va fi principala forță din Parlament. Votul se va relua săptămâna viitoare. Sunt slabe șansele ca modificarea să treacă. Probabil, vom avea un eșec. Politicienii moldoveni nu reușesc încă să treacă peste mizele mici. PL și PLDM au fost pe cai mari și au ajuns unde au ajuns. Probabil nu vor mai trece pragul, tocmai din cauza unor abordări copilărești. Sunt curios cum va reuși să explice Ghimpu că nu a votat acest demers, după ce ani de zile a votat cot la cot cu PD aproape tot”, a conchis acesta.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md