/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Savanţii au creat un nou test ADN care poate ajuta la prinderea criminalilor

13 octombrie 2018, ora 18:46

„Ştim că oamenii îşi lasă ADN-ul după ce au atins ceva”, a precizat Adrian Linacre de la Flinders University, autor al acestui studiu, citat de descoperă.ro

De aceea, specialiştii au creat un colorant special care le permite criminaliștilor să vadă urmele ADN care altfel ar fi fost invizibile.

„Atunci când, spre exemplu, o persoană atinge un obiect, amprentele sale rămân impregnate”, a explicat Paul Kirkbride, coautor al studiului. „Amprentele sunt acum şi mai valoroase pentru că pot conţine ADN-ul persoanei care a lăsat urmele”, adaugă cercetătorul australian.

„La locul faptei sau pe obiectele care ajung în laborator, urmele de ADN sunt deseori invizibile. Aşadar, analistul este forţat să-şi desfăşoare orbeşte munca”, a mai adăugat Kirkbride.

Noul colorant scoate la iveală aceste urme. „Partea crucială este aceea de a fi capabil să obţii o mică mostră pentru a găsi cine a atins un obiect, iar aici acest test poate face diferenţa”, a menţionat Linacre.

11 donatori de ADN au participat la studiu unde s-au analizat 264 de amprente. Rezultatele au fost publicate în detaliu în jurnalul Forensic Science International: Genetics.

De asemenea, cercetarea a scos la iveală că bărbaţii lasă mai mult ADN decât femeile, iar degetul mare lasă cele mai clare urme.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram