Turnură de situație în cazul proiectului de modificare a Constituției. După prezentare și dezbateri în Parlament, Candu a cerut amânarea votului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Turnură de situație în cazul proiectului de lege pentru modificarea Constituției în privința includerii sintagmei „integrare europeană”. Astfel, după prezentarea proiectului de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, și luările de cuvânt din partea reprezentanților tuturor fracțiunilor parlamentare, tot Andrian Candu a fost cel care a solicitat amânarea pentru săptămâna viitoare a votului.

În cadrul prezentării proiectului, președintele Parlamentului a menționat că Moldova nu e unica țară care își dorește o asemenea sintagmă în Constituție, prevederi similare fiind și în Georgia, câteva state baltice și Germania, în preambulul Constituției. „Va fi nu doar un mesaj politic, nu va fi doar un mesaj care pur și simplu are o conotație politică, dar în primul rând vor fi prevederi juridice care vor avea un impact juridic, un impact legal. Ceea ce înseamnă, că fiecare instituție, fiecare funcționar în acest stat, în primul rând se va concentra pe ceea ce înseamnă integrarea europeană la etapa la care este sau va fi Republica Moldova la acea etapă”, a menționat Candu.

Vicepreședintele democrat a mai spus de la tribuna Parlamentului că „așa ceva nu se condiționează”. „Aveți opinia ce ține de limba română și am discutat lucrul acesta inclusiv ieri, fiind invitat la ședința fracțiunii PLDM, putem discuta multe alte chestiuni sensibile, dar lucrurile nu trebuie legate una de alta, deoarece este un interes strategic al Republicii Moldova integrarea europeană”.

„Da, probabil, mulți colegi din opoziție vor spune: Ce fel de integrare europeană faceți voi, cei care sunteți la guvernare, deoarece este rezoluția cutare a Uniunii Europene, sunt îngrijorări inclusiv lansate la nivelul UE. Poate astăzi așa stau lucrurile. Mâine poate veți fi voi la guvernare. Nu mâine, dar poate peste alți patru ani, sau poate opt ani de zile, dar ceea ce introducem noi în Constituție nu este pentru astăzi, nu este pentru mâine, este pentru următoarele generații inclusiv, pentru că integrarea europeană a Republicii Moldova nu se va desăvârși, nu se va împlini mâine, și în general, integrarea europeană este un proces de durată”, a mai declarat Candu, precizând că va solicita colegilor ca „votul de astăzi să fie unul nominal”.

După luările de cuvânt ale lui Bogdan Țîrdea și Vlad Bătrîncea, în care au criticat inițiativa, socialiștii au declarat că nu sunt de acord și părăsesc, în semn de protest, ședința Parlamentului. Și comuniștii Maria Postoico și Vladimir Voronin au criticat inițiativa democraților.

„Partidul de la guvernare nu face altceva decât ultima încercare disperată de a atrage alegătorii de dreapta, iar dacă această inițiativă nu va fi adoptată, credeți-mă, niciunul din ei nu se va întrista. Dimpotrivă, vor folosi această situație ca un mijloc de defăimare a celor care au îndrăznit să aibă o altă opinie”, a menționat, la rândul său, președintele PLDM, Tudor Deliu.

La rândul său, președintele liberal, Mihai Ghimpu a opinat că „propunerea de integrare europeană este bună atunci când împărtășești aceste valori”, ceea ce nu se întâmplă, potrivit lui, în cazul democraților. La fel, acesta a precizat că liberalii vor părăsi ședința înaintea punerii la vot a proiectului

După luările de cuvânt, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că „ar trebui să trecem la procedura de vot”, dar are ceva de spus. „Înainte de vot, dați-mi voie să mă arăt foarte dezamăgit de cele întâmplate astăzi aici, deoarece confruntarea politică și frustrările au prevalat față de interesul național al Republicii Moldova”, a spus Candu.

Totuși, „deoarece se spune că uneori înțelepciunea vine în ceasul al doisprezecelea și că uneori poate, oamenii mai trebuie să doarmă o noapte cu ideea, propun în mod regulamentar votul să fie amânat pentru săptămâna viitoare”, a mai declarat Andrian Candu, trecând la alt subiect din ordinea de zi a ședinței Parlamentului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...