Rusia susține că există dovezi privind promisiunea NATO de a nu se extinde spre Est

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Există dovezi că președintele URSS, Mihail Gorbaciov, a primit asigurări că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu se va extinde spre Est, a declarat miercuri seara purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, comentând o afirmație făcută anterior de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit căruia nimeni nu i-a promis liderului sovietic că Alianța nu se va extinde spre Est, informează agenția de presă oficială rusă TASS.

„Stoltenberg a declarat că lui Gorbaciov nu i-au fost date asigurări că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde spre Răsărit. Într-adevăr, astfel de garanţii nu au fost puse pe hârtie şi nu au fost semnate, dar a existat un „acord tacit” („gentlemen’s agreement”). Dar, ulterior el a fost dat uitării şi nimeni nu vrea să-şi amintească (în Occident). Acesta este adevărul”, a declarat Maria Zaharova.

Aspectul respectiv „se regăseşte în colecţia de materiale de arhivă recent declasificate în Statele Unite”, susţine reprezentanta diplomaţiei ruse, potrivit căreia, în timpul întâlnirii din februarie cu Stoltenberg, ministrul de externe rus Serghei Lavrov i-a transmis acestuia o selecţie de citate din documentele menţionate. „Cred că, din februarie, domnul Stoltenberg a avut suficient timp să le citească”, a adăugat ea.

Ea a remarcat, de asemenea, că pentru unele ţări occidentale este profitabil să pretindă că astfel de promisiuni nu au fost făcute.

„Din nefericire, o astfel de poziţie reduce în continuare nivelul de încredere faţă de acestea şi arată preţul real al altor promisiuni care se fac şi ne sunt oferite nouă sau altora în prezent”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.

Rusia s-a opus dintotdeauna faţă de extinderea NATO spre estul continentului european, mai ales perspectivei de alăturare a fostelor republici sovietice la această organizaţie, ameninţând constant cu represalii, potrivit presei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...