Modificarea Constituției privind „integrarea europeană”, pe ordinea de zi, cea privind denumirea limbii, nici măcar n-a fost supusă votului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova în ceea ce ține de sintagma „integrarea europeană” a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului, urmând a fi dezbătută și supusă votului în ședința de mâine. De altă parte, majoritatea parlamentară a refuzat să susțină propunerea fracțiunii PLDM, susținută și de liberali, privind includerea în ordinea de zi a proiectului de modificare a Constituției în ceea ce ține de denumirea limbii. Propunerea nici măcar nu a fost supusă votului de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a făcut trimitere la prevederile regulamentului.

În debutul ședinței, liberal-democratul Tudor Deliu a propus, includerea în ordinea de zi a proiectului de lege pentru modificarea denumirii limbii în Constituție. Totodată, ținând cont că proiectul nu are avizele tuturor comisiilor parlamentare, precum și raportul Comisiei juridice, numiri și imunități, sesizată în fond, în această privință, acesta a propus ca proiectul să fie dezbătut mâine, iar până atunci toate comisiile să se întrunească în ședințe.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat opinia Secretariatului Parlamentului pentru a preciza dacă un proiect de lege poate fi introdus pe ordinea de zi fără avizele tuturor comisiilor și raportul comisiei sesizată în fond. Șeful direcție generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă a menționat că „proiectele de modificare a Constituției necesită avizul tuturor comisiilor și, bineînțeles, a Curții Constituționale”.

„Subiectul respectiv nu-l putem supune votului, dar, în același timp, ieri la ședința Biroului Permanent a fost stabilit și Comisia pentru administrație publică și-a asumat angajamentul ca săptămâna viitoare, miercuri, să dea aviz, respectiv Comisia juridică să pregătească raportul la acest subiect”, a promis Andrian Candu, chiar dacă liberalii și liberal-democrații au condiționat anterior votarea pentru sintagma „integrarea europeană” în Legea Supremă, doar după modificarea denumirii limbii.

Argumentul deputatei PLDM Maria Ciobanu precum că majoritatea parlamentară a votat, nu o singură dată, pentru proiecte de legi fără avize sau rapoarte ale comisiilor, nu l-a convins pe Andrian Candu. Astfel, acesta a refuzat să supună votului includerea proiectului în ordinea de zi, menționând că „subiectul n-a fost supus votului datorită rigorilor procedurale”.

În schimb, majoritatea parlamentară a susținut proiectul de hotărâre pentru elaborarea proiectului de lege constituțional privind alegerea judecătorilor direct de popor, conform propunerii din această săptămână a președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...