Linkuri accesibilitate

Accidente trucate, care ar fi avut loc pe teritoriul Republcii Moldova, dar cu autovehicule care dețineau câte o falsă carte verde (Hotnews)


Inexplicabila îndepărtare de la succesiunea simbolică a tronului României a principelui Nicolae, nepotul Regelui Mihai I (România Liberă

A fost preluată de edițiile online ale ziarelor și de site-urile de știri declarația premierului moldovean Valeriu Streleț că Moldova riscă excluderea din ”sistemul Carte Verde”. Ar însemna că cetățenii moldoveni nu mai pot călători cu mașinile personale în spațiul european și se sistează transportul de pasageri și de mărfuri, explică Hotnews citând Unimedia. Site-ul românesc reproduce explicațiile șefului executivului de la Chișinău: s-au acumulat restanțe ale unor companii de asigurări. Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule a înregistrat un prejudiciu de 17 milioane de lei, din decembrie până în martie. Această structură însă, a spus premierul Moldovei, a fost administrată de ”persoane interpuse, controlate din umbră de niște figuranți în mai multe episoade care pun sub lovitură stabilitatea financiară a Republicii Moldova”. Hotnews vorbește despre accidente trucate, care ar fi avut loc pe teritoriul Republcii Moldova, dar cu autovehicule care dețineau câte o falsă carte verde.

Mircea Marian scrie în „Evenimentul zilei” despre cum tratează președintele Klaus Iohannis problemele românilor din diaspora și ce rol a avut diaspora în alegerea domniei sale ca șef de stat. Jurnalistul crede că președintele ia distanță față de această problemă, care îl cam încurcă: în primul rând pentru că, dacă diaspora ar avea masiv acces la vot, Uniunea Demcrată a Maghiarilor din România ar putea să nu intre în parlament, or Partidul Național Liberal, care l-a susținut pe Iohannis la prezidențiale, are nevoie de UDMR pentru viitoarea coaliție de guvernare. Nemulțumirile la adresa președintelui Iohannis vin, spune comentatorul de la „Evenimentul zilei”, nu doar dinspre diaspora din statele Uniunii Europene, ci și dinspre românii care trăiesc în zona ex-sovietică. PNL-ul s-ar fi aliniat și el la atitudinea președintelui țării. Când a fost să se stabilească în Parlament dublarea numărului de reprezentanți ai diasporei, de la 6 la 12, au lipsit două voturi. Întâmplător sau nu, doi liberali au ieșit atunci din sală exact înaintea momentului-cheie. ”Ceea ce fac acum cei din PNL, susținuți tacit de Klaus Iohannis, îi va determina pe românii din străinătate să rămână departe de casă”, este concluzia comentatorului.

Cel puțin două voci comentează inexplicabila îndepărtare de la succesiunea simbolică a tronului României a principelui Nicolae, nepotul Regelui Mihai I. Regele a decis peste noapte să-i retragă statutul de potențial monarh, după ce de trei ani tânărul trăiește în România, a învățat românește și a fost prezentat public drept garanția continuității Casei Regale a României. Editorialul „României libere” remarcă unda de aer proaspăt, de dezgheț pe care principele Nicolae o adusese la Palatul Elisabeta și opinează că popularitatea în creștere a tânărului l-ar fi pus în umbră pe soțul principalei moștenitoare a tronului României, Alteța Sa Principele Radu, alias fostul actor Radu Duda.

Un text și mai dur este comentariul postat pe Facebook de Adrian Papahagi. ”Ideea monarhică a fost compromisă pentru o bucată lungă de vreme”, reia presa cotidiană. Papahagi merge spre o explicație mai vastă decât micile intrigi de Palat: cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, ”securiștii” n-ar mai avea de ce să conserve ca rezervă formula monarhică. O alimentaseră când îi speriase președintele-jucător Traian Băsescu, dar acum nu mai e cazul. Se poate pregăti în liniște o republică parlamentară, cu un președinte pur decorativ.

XS
SM
MD
LG