Linkuri accesibilitate

„Nostalgia nu duce la dezvoltare. Nu poţi să trăiești cu ideea că va veni altcineva şi îţi va face”


Dezbaterea Europei Libere la Brătușeni, raionul Edineț.

Dezbaterea de la Brătuşeni s-a centrat pe ideea cum poate contribui un cetăţean la dezvoltarea localităţii. Asta după ce cei veniţi la dezbatere au început să se plângă că de peste 20 de ani nimic nu se mişcă în satul lor, că totul se ruiază, că politicienii vin şi fac promisiuni în campanii electorale şi uită de ei.

Moderatorul dezbaterii, Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, i-a întrebat ce au făcut ei pentru a schimba starea de fapt. El le-a povestit cum într-un sat din Orhei oamenii la fel au aşteptat să vină altcineva să le repare căminul cultural şi până la urmă au pus mână de la mână, inclusiv au aplelat la ajutorul oamenilor din satul lor care muncesc peste hotare, şi au repat imobilul. „Voi aţi face aşa ceva?”, a întrebat Petru Macovei.

Localnicii au spus că nu ei trebuie să repare casa de cultură, ajunsă azi o ruină, să repare acoperişul grădiniţei sau se ocupe cu amenajarea localităţii, că asta ar fi obligaţia primăriei şi a guvernului.

În acelaşi timp, primarul Mihail Andruh a afirmat că majoritatea oamenilor sunt nepăsători, că a organizat o zi de voluntariat pentru curățirea cimitirului vechi la care au venit câţiva cetăţeni şi aceia erau veniţi în sat, nu din cei născuţi aici. De asemenea, el le-a reproşat că aruncă gunoiul unde vor, după care aşteaptă ca să li se facă ordine. „Toţi vrem să ni se facă şi noi doar să ne folosim”, a spus Andruh.

Potrivit lui Ghenadia Cojocaru, expert în cadrul Programului comun de dezvoltare locală integrată, în urmă cu doi ani satul Brătuşeni nu avea niciun proiect implementat, oricât de mic, o situație ieşită din comun pentru satele din Moldova. El le-a spus celor prezenți la dezbatere că pentru a se moderniza o localitate, în primul rând, oamenii trebuie să creadă în asta.

„Nostalgia nu duce la dezvoltare. Nu poţi să trăiești cu ideea că va veni altcineva şi îţi va face. Înainte de a spune că la voi nu se poate, mai bine să vă întrebaţi ce puteţi face voi pentru localitate. Lucrurile se schimbă acolo unde oamenii vor”.

Una dintre concluziile dezbaterilor e că oamenii din Brătuşeni sunt neîncrezători în schimbare în general, poate şi din cauza că aşteaptă să se întoarcă în URSS, mai ales că aici, lângă primărie, Lenin nu a fost mişcat de pe soclu.

-----------

„AICI este Europa Liberă” este o campanie a postului Radio Europa Liberă/Libertatea în parteneriat cu Programul comun pentru dezvoltare locală integrată, Progamul ONU pentru dezvoltare Moldova, şi Asociaţia Presei Independente. Partener media - postul de televiziune Canal Regional. Pentru a afla în ce zi suntem în localitatea dumneavoastră ori pe aproape accesați harta interactivă a comunităților în care vom face tabără pe parcursul unei zile întregi.

XS
SM
MD
LG