17:07:11 25.04.2024
Stiri

O carte pe zi // „Bucurați-vă de fericirea voastră", de Paul Brinkley-Rogers. Un volum fermecător

Monden 10.10.2018 18:00 Vizualizări1843 Autor: Ziarul National
O carte pe zi // „Bucurați-vă de fericirea voastră sursa: google.ro


„Fusesem îndrăgostit de tine și nu-mi trecuse. Nu-mi mai scriai, dar mi-ai rămas în minte, la început o prezență, după aceea un miros pe care-l simțeam în întuneric și, mai apoi, o voce slabă, adusă de vânturile care străbăteau marea".

Paul Brinkley-Rogers a fost corespondent de război. A lucrat mulți ani în Asia, în redacția revistei Newsweek, unde a scris despre războaiele din Vietnam și Cambodgia, dar și despre moartea președintelui Mao și miracolul economic japonez.

În 2001, alături de o echipă de jurnaliști, a obținut Premiul Pulitzer pentru modul în care a relatat despre lupta dintre guvernele Cubei și Statelor Unite pentru custodia lui Elián González. Acum este pensionar și trăiește în Arizona. Cartea aceasta de memorii a apărut în 2016 în original, când autorul avea peste 70 de ani, scrie Mediafax.

Pe când avea 19 ani și era marinar pe un vas american, Paul Brinkley-Rogers, timid și atras de literatură, a întâlnit-o în portul Yokosuka pe Yukiko, o japoneză de 31 de ani. Era vara anului 1959. Au stat enorm de vorbă, dar nici măcar nu s-au sărutat. A urmat despărțirea și, după peripețiile unei întregi vieți, Paul Brinkley-Rogers își dă seama, când trecuse de 70 de ani, că Yukiko a fost iubirea vieții sale – „o poveste de dragoste neterminată care a fost, de fapt, și o prietenie”, spune autorul. „Fusesem îndrăgostit de tine și nu-mi trecuse. Nu-mi mai scriai, dar mi-ai rămas în minte, la început o prezență, după aceea un miros pe care-l simțeam în întuneric și, mai apoi, o voce slabă, adusă de vânturile care străbăteau marea”.

O intelectuală pasionată, iubindu-i pe Gershwin, Debussy, Ravel și Miles Davis sau poezia lui Dylan Thomas, Yukiko i-a împărtășit lui Paul uluitoarele sale cunoștințe de literatură, film și poezie și l-a încurajat, ba chiar i-a cerut să-și folosească talentul pentru a deveni scriitorul care este astăzi. O femeie care l-a format ca om.

Yukiko ar fi trebuit să aibă, dacă mai trăia, peste 80 de ani când Paul Brinkley-Rogers și-a publicat cartea. Ar fi vrut să știe dacă mai era în viață, dar nu păstrase plicurile cu adresa și orice căutare ar fi fost inutilă, pentru că în Japonia căutările online de persoane, în stil american, nu sunt deloc ușoare, legile de confidențialitate sunt restrictive și pe deasupra există diferite feluri de a scrie caracterele pentru un nume.

Cu toate acestea, Paul Brinkley-Rogers o invită, la finalul cărții, să bea o cafea la cafeneaua lor favorită.

O carte fermecătoare.

Paul Brinkley-Rogers – „Bucurați-vă de fericirea voastră. Memorii”. Editura Publica, colecția Narator. Traducere din limba engleză de Louis Ulrich. 366 pag.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md