Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   GRAFIC/ Ambasadorii R. Moldova peste…

GRAFIC Ambasadorii R. Moldova peste hotare vor primi indemnizații mai mari

Foto: parlament.md

Pe lângă salariul de funcție, personalul instituțiilor serviciului diplomatic al R. Moldova peste hotare vor beneficia de indemnizații mai mari, asta după ce Guvernul a aprobat o hotărâre în acest sens. Astfel, indemnizațiile au fost majorate pentru întreg serviciul diplomatic, iar indemnizațiile unor ambasadori au fost majorate chiar și cu două mii de euro.

Cea mai mare indemnizația va merge către ambasadorul R. Moldova în Japonia, fostul ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov. Acesta va ridica o indemnizație lunară de aproximativ 4 600 de euro, cu aproape 1 800 de euro mai mult decât anterior. Oxana Domenti, ambasadoarea R. Moldova în Elveția va primi o indemnizație de 4 400 de euro, iar Angela Ponomariov, ambasadoare la Londra, va ridica o indemnizație de circa 4 300 de euro, adică cu aproape 2 000 de euro mai mult decât anterior.

Cele mai mici indemnizații vor reveni însă ambasadorilor din Estonia, Letonia, Lituania, Belarus, Ungaria și Ucraina, care vor primi o indemnizație de 2 500 de euro.

Motivele majorarării indemnizaţiilor

Potrivit proiectului aprobat de Guvern, decizia de a majora indemnizația a fost luată în contextul în care mărimea acestora este sub nivelul coșului minim de consum. Un al motiv sunt schimbările de pe piețele valutare, dar și prețurile bunurilor și serviciilor.

„Dificultăți apar și la deschiderea conturilor bancare în țara de acreditare, atunci când se solicită informații despre venitul anual acumulat de către angajat. Nivelul actual al indemnizațiilor fiind unul redus față de nivelul de remunerare al localnicilor în țara de detașare, acesta devine un impediment la contractarea serviciilor bancare în unele state”, se precizează în nota informativă a proiectului.

Totodată, se menționează că impactul financiar al acestui proiect în anul 2018 nu va avea repercusiuni negative asupra bugetului de stat.

În graficul de mai jos au fost prezentate indemnizațiile ambasadorilor R. Moldova peste hotare calculate în euro.

Foto: parlament.md