‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleElectrostimularea biocâmpului la albine - o nouă tehnologie descoperită în apicultură

Electrostimularea biocâmpului la albine – o nouă tehnologie descoperită în apicultură

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Câţiva cercetători din Rusia au inventat o metodă de menţinere a microclimei în stup, şi anume stimularea electrică a „biocâmpului” albinelor. Astfel, aceștea au construit dispozitivul şi l-au patentat. Inovaţia a fost prezentată la Conferința științifică, care a avut loc anul acesta în cadrul Universității Agrare din Ural, scrie Agroxxi.

„Sănătatea albinelor depinde mult de microclima creată în stup. Aerul pretabil pentru albine trebuie să conţină un raport optim de CO2, ozon şi aeroioni. În milioane de ani de evoluție, albinele au învățat să regleze umiditatea, căldura și aerul. Acest lucru nu este suficient în timpul iernii, iar apicultorii pun încălzitoare electrice în stupi, care usucă puternic aerul şi necesită generatoare de aburi. Toate acestea afectează consumul de energie şi respectiv costul produsului. Astfel, consultând şi alte surse, am creat o tehnologie economă utilizată pentru ionizarea electrică”, a explicat unul dintre savanţi.

Cercetătorii afirmă că, un rol important îl are și forma electrozilor – ascuţită sau plată, iar electricitatea afectează procesele fiziologice din corpul fiecărui individ. Prin schimbarea amplitudinii și a frecvenței câmpului, poate fi influențat comportamentul. Albinele devin din ce în ce mai active, se deplasează mai mult și se măreşte temperatura în stup. Astfel, poate fi obţinută o reducere a cheltuielilor pentru energia electrică la încălzirea unui stup. Optimizarea microclimei stimulează dezvoltarea albinelor, permițându-le să fie pregătite în primăvară pentru zbor.

„Mărind presiunea, ionizăm aerul în stup, curățim impuritățile dăunătoare. Acesta este așa numitul vânt ionic, mișcarea ionilor de aer sub influența unui câmp electric. Albinele s-au adaptat mult timp la electricitatea atmosferică și nu supraviețuiesc fără ea, chiar şi mișcarea roiului generează curent. Puteți spune că aceasta este o mașină bioelectrică naturală”.

Pe lângă celelalte avantaje, oamenii de ştiinţă afirmă că, inovaţia combate dăunătorii, cum ar fi puricele Varroa, tratează bolile, ajută la colectarea veninului şi stimulează activizarea albinelor în sezonul de vară.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›