Un judecător, deferit Justiției pentru îmbogățire ilicită. Procurorii au aplicat sechestre pe bunuri și bani în valoare de un milion de lei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale într-o cauză penală în care unui magistrat i se incriminează săvârșirea infracțiunilor de îmbogățire ilicită și fals în declarații. În perioada anilor 2013-2017, activând în funcția de judecător, acesta ar fi inclus intenționat date incomplete sau false, în declarația de avere și interese personale, iar valoarea bunurilor aflate în proprietatea magistratului și familiei sale depășește substanțial mijloacele dobândite și s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu puteau fi obținute legal. Astfel, în vederea confiscării extinse, procurorii au aplicat sechestre pe bunuri și mijloace financiare ale inculpatului în valoare totală de peste 1.000.000 de lei.

Astfel, pe parcursul anchetei penale, procurorii au sesizat mai multe nereguli în procesul de declarare a averilor și intereselor învinuitului. Acesta a omis includerea în declarația de avere pentru anul 2016, a unui venit de 48.000 lei, obținut sub formă de depuneri bănești de la un cetățean, pe cardul său bancar. Pentru a majora neîntemeiat veniturile declarate, a inclus intenționat în aceeași declarație, date incomplete și false privind înstrăinarea unui imobil, indicând o valoare mai mare cu aproximativ 10.000 lei decât îl declarase anterior.

Concomitent, a indicat în declarație, o valoare mai mică de preț, la dobândirea unui automobil de 450.000 de lei, cu scopul încadrării cheltuielilor totale efectuate pe parcursul anului 2016 în limita veniturilor legal declarate, însă prețul real de cumpărare a automobilului a constituit 41.000 euro (echivalentul a 895.555 lei potrivit ratei BNM la data procurării).

În continuare, procurorii au constatat că învinuitul, activând în calitate de judecător, deţinea în proprietate bunuri valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite legal, nefiind posibilă obținerea lor pe cale licită.

Astfel, magistratul și soția sa, deși indicau în declarațiile de avere pentru perioada 2014-2016, venituri totale obținute în mărime de 1.444.958 lei, s-a stabilit că pe parcursul acestei perioade, inclusiv de pe cardurile bancare deținute de soți, au fost efectuate achitări privind procurarea unor bunuri și servicii și retragere de numerar în sumă totală de 2.085.101 lei. Cheltuielile prevalează veniturile cu 640.143 lei, fapt prin care se constată diferența substanțială dintre averea dobândită şi veniturile obținute de către subiectul declarării împreună cu membrii familiei în sensul prevederilor Legii privind declararea averii şi a intereselor personale.

De menționat că, învinuitul nu își recunoaște vina în săvârșirea infracțiunilor incriminate, iar dacă acesta va fi găsit vinovat de fals în declarații, riscă o amendă de la 400 la 600 u.c. sau închisoare de până la 1 an, iar pentru îmbogățire ilicită, acesta riscă o amendă în mărime de la 8.000 la 10.000 u.c. sau cu închisoare de la 7 la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 10 la 15 ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...