500 de lei pentru cuvântul „idiot”. Jurnalistul Ștefan Grigoriță a achitat amenda, dar a expediat și o scrisoare Monicăi Babuc

top

Jurnalistul Ștefan Grigoriță a achitat amenda de 500 de lei, după ce l-a numit pe responsabilul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării „idiot”, într-o postare pe facebook. Jurnalistul spune că „nu este necesar de a interpreta diferit definiția, deoarece DEX-ul este explicit la acest subiect”. Totuși, Grigoriță a ținut să adreseze o scrisoare ministrului Monica Babuc, în care a explicat situația și a cerut sancționarea funcționarului public.

„Am făcut un drum la poștă pentru a achita amenda. Totuși, dacă tot am ajuns acolo, m-am gândit că ar fi bine ca și doamna Babuc să știe despre activitatea pe facebook a angajatului său de la minister. Sunt sigur că ea fiind într-o funcție publică, ar fi deosebit de interesată de postările sexiste ale angajatului său”, a menționat jurnalistul.

Întrucât nu au trecut 72 de ore, jurnalistul a achitat doar 250 de lei. Totodată, acesta a trimis și o scrisoare către Minister pentru a semnala mai multe acțiuni necorespunzătoare a comunicatorului instituției.

Textul scrisorii trimise de jurnalist pe adresa Ministerului și a Ministrei Monica Babuc:

Către Ministrul Educației, Culturii și Cercetării,
Monica Babuc

Stimată doamnă Babuc.

Eu sunt Ștefan Grigoriță și activez la portalul de știri diez.md. Aș dori să vă informez despre faptele angajatului Ion Mischevca ce activează în cadrul instituției pe care dvs. o conduceți și să cer sancționarea acestuia, întrucât prin acțiunile lui a creat un mediu ostil și de conflict între jurnaliști și Minister.

În fapt, ce s-a întâmplat: Pe parcursul zilei de marți, 21 august 2018 am trimis o cerere de prietenie pe facebook angajatului instituției. Este o practică normală ca între jurnaliști și comunicatorii de la instituțiile statului să existe un contact direct și permanent, întrucât de foarte multe ori soluția la unele neclarități poate fi la un mesaj distanță. În virtutea acestui fapt am trimis această cerere.

În replică, acesta a postat un screen shot (captură de ecran) unde era poza mea de profil cu textul „Acest individ m-a șters din prieteni cu ceva timp în urmă. Fără să-mi spună și fără să ne fi certat. Acum s-a cerut înapoi. Da, chiar amuș”.

Recunosc, poate reacția ce a urmat din partea mea nu a fost cea mai bună, dar este și argumentată de modul său de a reacționa la o simplă cerere de prietenie făcută în virtutea profesiei care o exercit. Prin urmare, într-o postare ulterioară l-am numit „idiot”, apelativ care este răspuns la apelativul său în adresa mea „individ”, definit de DEX și prin sensul peiorativ „Om necunoscut, suspect sau vrednic de dispreț”.

Într-o postare ulterioară acesta s-a mai adresat folosind apelativele „băiețaș” sau „toloaca lui tat-su”. Totul putea să se oprească aici, însă acesta a depus a doua zi o plângere la poliție în care a cerut amendarea și sancționarea mea. Mai mult decât atât, faptele descrise de acesta în cadrul plângerii sunt total eronate și interpretate într-o manieră care să-l favorizeze. Or, eu nu l-am numit idiot din cauza că mi-a refuzat cererea de prietenie, dar din cauza postării sale zeflemitoare cu screenshot de la pagina mea personală de facebook.

Pot să spun că pentru partea mea de vină am plătit deja amenda de 10 unități convenționale pentru că am folosit în adresa acestei persoane termenul „idiot”. Da, cuvântul „idiot” poate fi ofensator și poate fi interpretat ca o injurie. Dar în acest conflict nu vreau ca doar eu să fiu singurul sancționat. Din această cauză am trimis această scrisoare pentru a relata aceste fapte, dar și multe altele care sunt atașate.

Țin să menționez că în perioada cât acest scandal s-a desfășurat, mai mulți colegi din presă au semnalat faptul că acesta a avut un comportament neprofesionist și arogant în relația cu aceștia. Totodată, în timp ce acesta lucrează în cadrul unei instituții de stat care este condusă de către o femeie, este oarecum deranjant și faptul că profilul acestuia abundă de postări sexiste și denigratoare. Atașat sunt doar câteva exemple în acest sens.

Prin urmare, cer sancționarea angajatului în cauză. Încă odată reiterez importanța instituției pe care o conduceți și domeniul pe care îl coordonați. De aceea, este foarte important ca persoana care are în responsabilitate comunicarea cu presa să aibă un comportament demn de un funcționar public.

Reiterez doar câteva prevederi ale Codului Funcționarului public. :

(1) Funcţionarul public este obligat să ia decizii şi să întreprindă acţiuni în mod imparţial, nediscriminatoriu şi echitabil, fără a acorda prioritate unor persoane sau grupuri în funcţie de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau origine socială.
Articolul 4:

(2) Funcţionarul public trebuie să aibă un comportament bazat pe respect, exigenţă, corectitudine şi amabilitate în relaţiile sale cu publicul, precum şi în relaţiile cu conducătorii, colegii şi subordonaţii.

(3) Funcţionarul public nu trebuie să determine persoanele fizice sau juridice, inclusiv alţi funcţionari publici, să adopte comportamente ilegale, folosindu-se de poziţia sa oficială.

Articolul 7 al aceluiași cod prevede că:

Funcţionarul public are obligaţia să se abţină de la orice act sau faptă care poate prejudicia imaginea, prestigiul sau interesele legale ale autorităţii publice.

Cu respect

Ștefan Grigoriță, jurnalist

Atașat, câteva postări ale lui Ion Mischevca, copii trimisă inclusiv și Minstrei Monica Babuc:

6 39913146_2097345606943151_2087171574040887296_n

3 4 fuhrer

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente