Igor Dodon despre inițiativa democraților de modificare a Constituției: Ce fel de abordare pro-Moldova e aceasta?

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi că nu va semna proiectul Partidului Democrat privind modificarea Constituției prin introducerea sintagmei „integrare europeană”. „Nu este corect ca viziunile ideologice ale unui partid sa fie introduse în Constituție”, a declarat șeful statului.

Igor Dodon a menționat că modificarea Constituției este în detrimentul echilibrului din societate și că nici fracțiunea PSRM din Parlament nu va susține inițiativa democraților, dar nici el în calitate de șef de stat va semna proiectul menționat.

„Ce fel de abordare pro-Moldova e aceasta? Se vede ca PDM încă nu s-a lămurit cu propriile convingeri și vrea să profite de doua idei politice, fără a fi credibilă nici pe una din ele. Consider că modificarea Constituției prin introducerea punctului privind integrarea europeana este în detrimentul echilibrului din societate”, a spus președintele Dodon.

Oficialul a argumentat că Moldova astăzi este deja divizată între diferiți vectori geopolitici și între diferite concepte de dezvoltare a țării, iar aceste dispute trebuie rezolvate pe cale electorală, la alegeri sau prin referendum, unde poporul să decidă vectorul de integrare și dezvoltare.

„Alegerile parlamentare vor arăta cel mai bine pe cine și ce doresc cetățenii și nu trebuie modificată Constituția acum, în grabă, fără consens social larg și pe sfârșit de mandat politic”, a adăugat oficialul.

Reamintim că liderul PDM Vlad Plahotniuc a anunțat astăzi că modificarea Constituției pentru introducerea sintagmei „integrare europeană” va fi inclusă pe agenda Parlamentului. La următoarele ședințe ale Legislativului va fi supusă votului aceasta modificare a Constituției, iar fiecare deputat va avea ocazia să demonstreze „dacă este pro-european în realitate sau dacă folosește sintagma doar ca element electoral”.

De notat că, acum o lună, Partidul Democrat din Moldova a anunțat că se se va poziționa mai clar, începând cu perioada imediat următoare, ca fiind un partid „pro-Moldova”, care acționează „pentru toți moldovenii”, axându-se pe rezolvarea problemelor oamenilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.