Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Experți, despre proiectul PDM de…

Experți, despre proiectul PDM de modificare a Constituției pentru ca judecătorii să fie aleși de popor

Partidul Democrat a pregătit un proiect de Hotărâre a Parlamentului prin care urmează să însărcineze comisia juridică a Parlamentului să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituției, care ar permite ca judecătorii să fie aleși de popor. Anunțul a fost făcut astăzi, 9 octombrie, de către liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, în cadrul briefingului săptămânal al partidului. Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron, consideră că ar fi vorba mai degrabă de o declarație politică, decât una cu caracter juridic și dacă s-ar dori cu adevărat transformarea sistemului judecătoresc, la o primă fază, ar trebui să se treacă la alegerea președinților instanțelor de judecată și nu la alegerea judecătorilor.

Plahotniuc a declarat că în cadrul ședinței de partid a fost prezentată analiza sectorului justiției în R. Moldova, care ar arăta că în ultimii doi ani Guvernul Filip a realizat mai multe reforme decât au făcut guvernele în anii precedenți. „Inclusiv am realizat toate reformele convenite cu partenerii noștri externi. Aceste reforme au avut menirea să întăreasă independența justiției, ca judecătorii să lucreze pentru oameni, așa cum este în țările cu o democrație avansată. Cu toate acestea, în R. Moldova persistă încă percepția că acest domeniu nu este tocmai independent sau unele grupuri de interese ar interveni în actul justiției”, susține liderul PDM

„PDM a pregătit un proiect de Hotărâre a Parlamentului care însărcineaza comisia juridică a Parlamentului să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituției, care ar permite ca judecătorii să fie aleși de popor. Proiectul de lege elaborat urmează să fie dezbătut pe larg mai întâi cu societatea civiă și grupurile profesioniste interesate și după asta să fie supus votului în Parlament”, a declarat liderul PDM, Vladimir Plahotniuc.

Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron, consideră că ar fi vorba mai degrabă de o declarație politică, decât una cu caracter juridic. Ion Dron a declarat pentru ZdG că dacă s-ar dori cu adevărat transformarea sistemului judecătoresc, la o primă fază, pentru o realizare efectivă din ceea ce a propus PDM, trebuie să se treacă la alegerea președinților instanțelor de judecată și nu la alegerea judecătorilor.

Foto: tribuna.md

„Această declarație are două componente: componenta politică și cea juridică. În primul rând trebuie să ținem cont că suntem într-un an preelectoral și această declarație din punct de vedere politic, poartă un iz electoral. În al doilea rând, această declarație se pare că vine la presiunea partenerilor externi care cer ca în acest sector să fie încetate reformele și să treacă la transformarea acestui sistem − reformele nu mai dau niciun rezultat. Este o certitudine că acest sistem trebuie transformat. Poate fi acest sistem transformat prin metoda de alegere a judecătorilor? Este o întrebare la care este greu de răspuns în câteva secunde. În opinia mea cetățenii pot alege și trebuie să aleagă, dar la o primă fază, președinții instanțelor de judecată, fiindcă în funcția de judecător trebuie să acceadă persoanele care au abilități profesioniste în primul rând. Prin urmare cred că la o primă fază, pentru o realizare efectivă din ceea ce a propus PDM, mai real ar fi alegerea președinților de instanțe.

Nu cred că această inițiativă se va solda cu succes din motiv că trebuie modificată Constituția, aici cred că se vor împotmoli lucrurile.  Dar vreau să închei cu ceea ce am spus anterior, mai degrabă este o declarație politică, decât una cu caracter juridic. Dacă se dorește cu adevărat transformarea sistemului judecătoresc, trebuie să se treacă la alegerea președinților instanțelor de judecată și nu la alegerea judecătorilor”, a declarat Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron.

Nadejda Hriptievschi, fondatoarea și Directoarea Programului Justiție și Drepturile Omului la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), consideră că o astfel de modificare este inacceptabilă în contextul R. Moldova: „Noi nu avem astfel de practici în Europa Centrală și de Est, și de Vest, de fapt, în democrațiile consacrate. Sunt judecători aleși în SUA, dar și acolo, doar în câteva state. Când faci o astfel de schimbare trebuie să ai argumente foarte puternice, că ai un sistem bun, o democrație funcțională”.

„În R. Moldova nivelul cel mai mare de corupție este printre aleși și asta o arată toate sondajele. Aici mă refer și la Parlament, și la aleșii locali. Noi transmitem practicile „bune” din domeniul corupției politice la judecători. Este inacceptabil, este o propunere radicală care nu poate să înceapă printr-un anunț făcut așa, fără o discuție, o analiză. Când faci o astfel de schimbare trebuie să ai argumente foarte puternice, că ai un sistem bun, o democrație funcțională.

Prin această propunere se vede, de fapt, că ceea ce se dorește este concentrarea  tuturor puterilor în mâinile unui partid, și atât. Amestecăm politicul cu judiciarul, nu mai rămâne separarea puterilor în stat. Conform standardelor europene nu sunt recomandări pentru a alege judecătorii, din contra, avem recomandări foarte clare ale Comisiei de la Veneția și noi asta trebuie să adoptăm acum, ca să scoatem politicul din cariera judecătorilor”, a declarat pentru ZdG Nadejda Hriptievschi.