Jurnaliștii nu vor putea afla cine a depus declarații conform legii privind „amnistia fiscală”

segunda_oportunidad_objetos_cotidianos_candado_puerta_azul

Informațiile despre persoanele care vor depune declarații conform legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală (cunoscută pe scurt ca „legea amnistiei fiscale”) vor fi prezentate doar la solicitarea Autorității Naționale de Integritate (ANI), a Serviciului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (SPCSB) și titularii declarațiilor propriu-zise.

Astfel, potrivit media-azi.md, conform noii legi, mass-media nu va mai putea afla informații despre contribuabilii respectivi, așa cum prevede în prezent Codul Fiscal. În opinia juristei Tatiana Puiu, expertă în domeniul legislației mass-media, această prevedere din noua lege se bate cap în cap cu drepturile presei stipulate în legislația fiscală și limitează, astfel, dreptul jurnaliștilor de acces la informații.

Declararea voluntară a bunurilor a început la data punerii în aplicare a prezentei legi şi se va încheia la 1 februarie 2019. Potrivit documentului, informațiile aferente executării legii – adică identitatea persoanelor care depun declarații în regimul prevăzut de această lege – se vor prezenta doar la solicitarea ANI, SPCSB și a subiectului declarării voluntare.

Jurista Tatiana Puiu este de părere că în acest mod s-a restricționat intenționat accesul mass-mediei la informațiile de interes public despre contribuabili din aceasta categorie. Or, Codul Fiscal prevede expres că mass-media are dreptul de a primi de la organele fiscale informații despre sumele achitate la bugetul public naţional şi/sau încălcările fiscale, dacă acest fapt nu este în detrimentul intereselor legale ale organelor de drept sau ale celor judiciare. Această prevedere a fost anulată în cazul subiecților declarării voluntare, care a micșorat numărul de instituții care pot primi astfel de informații.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente