O elevă din Ungheni a ajuns pe prima pagină a unui ziar din SUA. Prin ce a impresionat jurnaliștii americani

cropped-cropped-cropped-schoolsignbell-e1439705439636

La o lună după ce a ajuns în SUA, Valeria Nemțeanu, o tânără de doar 17 ani din Ungheni, a ajuns pe prima pagină a unui ziar local din statul Nebraska. Aceasta beneficiază de Programul FLEX, care oferă elevilor din Republica Moldova posibilitatea de a petrece un an academic în SUA, absolut gratuit, scrie expreșul.md.

Valeria este acum elevă la o școală din orașul Arapahoe, statul Nebraska, iar la noi în țară ar fi trebuit să fie în clasa a XI-a la Liceul „Ion Creangă” din Ungheni.

„Valeria e o fire foarte activă și foarte optimistă. A făcut dintotdeauna voluntariat, a făcut tot ce i s-a cerut. În plus, venea și cu idei proprii. Tot ce își propune ea realizează. S-a implicat pentru a-i ajuta pe cei mici și pe cei mai în vârstă. Are un caracter deosebit”, povestește despre Valeria Nemțeanu fosta ei dirigină, Olga Rotaru.

„Este o persoană foarte sociabilă, foarte pozitivă. Este deschisă spre noi proiecte, se implică activ în diferite activități. Ea umplea clasa cu prezența ei”, a recunoscut colega ei, Ana-Maria Crudu. ”Se implica mereu în diverse activități, voia să ajute bătrânii, făcea voluntariat. O făcea din suflet pentru persoanele neajutorate”, a adăugat un alt coleg de-al Valeriei de la Liceul „Ion Creangă”, Sergiu Postolachi.

Jurnaliștii de la Expresul a întrebat-o pe Valeria cum se descurcă în SUA. A răspuns că are, la școală, un program foarte încărcat, dar și foarte interesant. Studiile încep la ora 8:00 și se termină la 16:00. Zilnic, are nouă ore; o oră de studii durează 50 de minute. „Nu e atât de dificil cum s-ar părea. În plus, ai avantajul că-ți alegi disciplinele pe care vrei să le studiezi. Eu mi-am ales istoria lumii, spaniola, istoria Americii, limba engleză, marketing-ul, muzica și o disciplină despre carieră și viitor”, a precizat tânăra.

Activitățile zilnice de acolo au făcut-o să-și deschidă și un canalul de youtube, unde postează diverse filmulețe video, în care povestește despre întâmplările din experiența sa americană, cum își petrece timpul în SUA. Valeria a mărturisit că e foarte încântată de oamenii de acolo.

Chiar recent, a apărut pe prima pagină a ziarului local „Arapahoe Public Mirror”. Asta, pentru că imediat ce a pășit pe pământ american, a început să facă voluntariat.

„Am mers, împreună cu noii mei colegi, la o casă de bătrâni cu îngrijiri speciale. Acolo am cunoscut-o pe Arliss, o bătrână tare amuzantă și binevoitoare. Ne-am împrietenit foarte repede. Cred că ziariștilor le-a plăcut că mă înțelegeam bine cu bătrâna și mi-au facut o fotografie”, povestește Valeria.

Dar acea fotografie este însoțită și de o legendă, în care se vorbește despre tânăra moldoveancă care a venit în SUA pentru studii. Valeria a recunoscut că este foarte mândră și că voluntariatul nu-i este străin.

Apropo, Programul FLEX prevede ca orice tânăr care ajunge în SUA poate face 50 de ore de voluntariat. Ei bine, Valeria și-a propus că în lunile în care se va afla acolo să facă 100 de ore de voluntariat. „Voluntariatul pentru mine este o plăcere. Trebuie să găsim timp mereu pentru a face o faptă bună”, a subliniat ea.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente