Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Pro Imobil: ultimele detalii din…

Pro Imobil: ultimele detalii din dosar şi schimbările de la vârful companiei

„Pro Imobil Company”, persoana juridică în numele căreia acţionează agenţii celei mai mari companii imobiliare din R. Moldova, Pro Imobil, a înregistrat noi modificări la nivelul asociaţilor şi administratorului. Pe lângă antrenorul de lupte, Alexandr Petcoglo, despre care ZdG a scris anterior că a intrat în businessul imobiliar în timp ce directorul Pro Imobil, Vladislav Musteaţă, se afla în căutare internaţională, a apărut un nume nou, cel al Inei Iavorscaia, o angajată a companiei imobiliare. Între timp, dosarul penal în care compania Pro Imobil este vizată de mai bine de un an se mai află în gestiunea procurorilor, urmând a fi trimis în judecată pe parcursul acestei luni.

Pe 28 august 2017, procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) descindeau la sediul Pro Imobil, anunţând că factori de decizie ai companiei au organizat şi au folosit o schemă de gestionare a întreprinderii prin intermediul mai multor persoane, în scop de prestare a serviciilor de comercializare a bunurilor imobile cu încasarea mijloacelor în numerar, operaţiuni ce nu erau reflectate în contabilitate.

Acuzaţiile procurorilor, mandatul de arestare şi amenda de milioane

Vladislav Musteață, fondatorul companiei imobiliare „Pro Imobil”

În urma acestor acţiuni, susţineau atunci procurorii, faţă de bugetul de stat, SRL „Pro Imobil Grup” nu ar fi achitat impozite în sumă de cinci milioane de lei. La scurt timp după percheziţii, directorul Pro Imobil, Vladislav Musteaţă, a părăsit R. Moldova, fiind anunţat în căutare internaţională. Ulterior, la mijloc de decembrie 2017, Judecătoria Chişinău a substituit mandatul de arestare emis pe numele lui Musteaţă cu măsura preventivă a controlului judiciar, iar în ianuarie 2018 Musteaţă a revenit la Chişinău. „Argumentul apărătorilor în faţa instanţei a fost că dlui a achitat prejudiciul comis prin infracţiune, doreşte să fie pe teritoriul R. Moldova şi să dea declaraţii, să contribuie la efectuarea urmăririi penale. De asta, instanţa i-a schimbat măsura preventivă, iar el a revenit în ţară”, explica atunci procurorul Vitalie Busuioc, şef adjunct al PCCOCS.

La rândul său, Vladislav Musteaţă spunea, într-un răspuns pentru ZdG, că „totul a început de la nişte neclarităţi în legislaţia noastră referitor la activitatea agenţilor imobiliari. Acest fapt a şi cauzat controlul care a ajuns atât de mediatizat. Orice insinuare a faptului că în jurul acestui caz există „ape subterane” sau scheme neclare şi alte insinuări – sunt totalmente irelevante şi nefondate. Odată cu încheierea anchetei veţi înţelege asta cu siguranţă. Acum sunt în aşteptarea finalizării anchetei, care sper că va avea un deznodământ favorabil mie şi companiei Pro Imobil, ţinând cont de faptul că am achitat cred că cea mai mare amendă de la noi din ţară”.

Urmărirea penală şi schimbările de la Pro Imobil

În februarie, curent, ZdG scria că, în timp ce procurorii efectuau acţiuni de urmărire penală în dosarul „Pro Imobil”, în culise aveau loc mai multe tranzacţii şi permutări, inclusiv la nivelul proprietarilor celei mai mari companii imobiliare din R. Moldova. Dacă anterior în contractele de intermediere a tranzacţiilor cu imobile semnate de agenţii imobiliari figura compania „Pro Imobil Grup”, fondată în 2011 şi vizată în dosarul penal, ulterior, în contracte a început să figureze o altă firmă, cu un nume similar – „Pro Imobil Company”, fondată în martie 2015 de acelaşi Vladislav Musteaţă.

Irina Calin, administratoare „Pro Imobil Company”

Pe 3 octombrie 2017, în timp ce pe numele lui Musteaţă era emis mandat de arestare, la Agenţia Servicii Publice (ASP) sunt înregistrate primele modificări. Astfel, pe lângă Vladislav Musteaţă, care până în acel moment era singurul fondator, dar şi administrator al „Pro Imobil Company”, apare al doilea administrator – Victoria Condratiuc, o tânără de 30 de ani, angajată la Pro Imobil. Pe 7 noiembrie 2017, la ASP sunt înregistrate modificări şi la nivel de fondator, singurul asociat al „Pro Imobil Company” devenind „Immobile Consulting” SRL, o firmă nouă, înregistrată cu doar o lună mai devreme, pe 9 octombrie 2017. „Immobile Consulting” SRL îi avea în calitate de asociaţi, cu câte 50%, pe Victoria Condratiuc şi Alexandr Petcoglo, un sportiv de 30 de ani, originar din Basarabeasca, fără vreo tangenţă cu domeniul afacerilor până în acel moment.

Co-proprietarul afacerii Pro Imobil, ales vicepreşedinte al Federaţiei de K1

Ina Iavorscaia, fondatoare „Pro Imobil Company”

În aprilie 2018, au avut loc noi modificări la nivelul proprietarilor „Pro Imobil Company”, în numele căreia acţionează în prezent agenţii imobiliari ai Pro Imobil. Locul companiei „Immobile Consulting”, singurul asociat de până atunci, este luat de două persoane fizice: Alexandr Petcoglo, care era fondator şi la „Immobile Consulting, şi Ina Iavorscaia, care, atât pe site-ul proimobil.md, cât şi pe un site internaţional dedicat profesioniştilor din diverse domenii (linkedin.com), apare ca fiind agent imobiliar la Pro Imobil. Practic, în urma acestor modificări, Alexandr Petcoglo şi-a păstrat prezenţa în businessul Pro Imobil, iar Ina Iavorscaia i-a luat locul Victoriei Condratiuc. Tot în aprilie a fost schimbat şi administratorul din acte al „Pro Imobil Company”, în locul Victoriei Condratiuc fiind numită Irina Calin. Atât Ina Iavorscaia, cât şi Irina Calin, sunt la prima experienţă în domeniul afacerilor. Acestea nu figurează ca fiind fondatoare sau administratoare la vreo altă firmă în afară de „Pro Imobil Company”. Am încercat să discutăm cu Irina Calin despre funcţia sa în cadrul „Pro Imobil Company” prin intermediul soţului ei, Adrian Tomacinschi, şi el angajat la Pro Imobil, în calitate de agent imobiliar. Tomacinschi ne-a spus că-i va transmite soţiei sale că o căutăm şi că, după ce va vorbi cu ea, va reveni cu un apel, lucru care nu s-a mai întâmplat. L-am telefonat din nou pe Tomacinschi, însă acesta ne-a spus că nu a reușit să discute cu soția sa pentru că ar fi foarte ocupat.

Alexandr Petcoglo, asociat la „Pro Imobil Company”, cu luptătorul Mihail Sârbu

Sportivul Alexandr Petcoglo, intrat în afacerea Pro Imobil în toamna anului 2017, a fost recent ales vicepreşedinte al Federaţiei Mondiale de K-1 Amatori (WAK-1F) din R. Moldova. Preşedinte al Federaţiei a devenit Octavian Orheianu, care i-a luat locul lui Dorin Damir, unul dintre finii preşedintelui PD, Vladimir Plahotniuc. Damir este cel care a pus bazele WAK-1F şi a condus Federaţia începând cu 2012. Pe reţelele de socializare, Damir, Orheianu şi Petcoglo, apar în mai multe fotografii comune de la diverse competiţii sportive. Pe lângă noua funcţie de la Federaţia WAK-1F, calitatea de asociat la „Pro Imobil Company”, Petcoglo este şi antrenor la Clubul Sportiv „Lion”, membru al Federaţiei WAK-1F, și al cărui preşedinte este Octavian Orheianu.

Procuror: „Vom încerca să finalizăm în luna octombrie”

La mai bine de un an de la iniţierea cauzei penale, dosarul în care figurează Pro Imobil, fondatorul acesteia, Vladislav Musteaţă, dar şi alţi angajaţi ai companiei încă nu a fost trimis în judecată. Totuşi, Vitalie Busuioc, şeful adjunct al PCCOCS, dă asigurări că urmărirea penală se apropie de final, estimând că dosarul ar putea ajunge pe masa judecătorilor până la sfârşit de octombrie. „Avem de definitivat actul fiscal în privinţa întreprinderii, pentru că în privinţa lui (n.r.: Vladislav Musteaţă), ca persoană fizică, a fost definitivat mai devreme, a fost stabilit prejudiciul pe care el l-a şi achitat. Asta a fost şi motivul din care instanţa de judecată i-a schimbat măsura preventivă. Acum, după ce Serviciul Fiscal va finaliza actul de control fiscal în privinţa Pro Imobil SRL, urmează a fi remisă cauza în instanţa de judecată în privinţa lui, a agentului economic şi a altor persoane care au comis infracţiuni în complicitate. Nu sunt eu procurorul de caz, dar, probabil, vom încerca să finalizăm în octombrie, adică în această lună, urmărirea penală. Sunt mulţi figuranţi şi ia ceva timp pentru a efectua acţiunile de finalizare, punere sub învinuire finală, cu toţi participanţii şi cu sumele de bani concrete”, ne-a declarat Vitalie Busuioc.