Un separatist sârb, simpatizant puternic pro-Rusia, a câștigat alegerile la președinția tripartită a Bosniei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Naționalistul sârb bosniac Milorad Dodik a câștigat locul rezervat Republicii Srpska în cadrul președinției tripartite a Bosniei-Herțegovina, conform rezultatelor parțiale ale scrutinului publicate luni, potrivit dpa.

Dodik, un simpatizat puternic pro-Rusia și care s-a pronunțat deschis pentru separarea Republicii Srpska, deja aproape suverană, de Bosnia divizată din punct de vedere etnic, l-a învins pe contracandidatul său moderat Mladen Ivanic (de centru).

Preşedinţia colegială tripartită a Bosniei este împărţită între reprezentanţii sârb, croat şi musulman bosniac.

Un candidat moderat pro-Bosnia l-a învins pe preşedintele naţionalist în exerciţiu care candida pentru locul rezervat croaţilor din Bosnia-Herţegovina, conform rezultatelor parţiale.

Zeljko Komsic, care a concurat pentru locul rezervat croaţilor, a promis să acţioneze în favoarea intereselor tuturor cetăţenilor Bosniei. El l-a învins pe Dragan Covic, liderul Uniunii Democratice croate din Bosnia-Herţegovina (HDZ-BH), care în campanie pledase pentru o mai mare autonomie pentru compatrioţii săi.

Sefik Dzaferovic, de la Partidul Acţiunii Democratice (SDA) a bosniacilor, a repurtat victoria pentru un loc în preşedinţia colegială, succedându-i liderului partidului Bakir Izetbegovic, care nu a mai putut să candideze deoarece avusese deja două mandate succesive la preşedinţia bosniacă.

SDA conduce de asemenea şi la numărul de voturi pentru parlamentul Bosniei, înaintea HDZ-BH şi a Partidului Social-Democrat Independent (SNSD) al lui Dodik.

Publicarea rezultatelor alegerilor de duminică a întârziat cu mai multe ore, din cauza sesizărilor privind numeroase nereguli.

Luni dimineaţă, Comisia electorală procesase doar 60% din buletinele de vot exprimate în partea bosniaco-croată a Bosniei, Federaţia Bosniei şi Herţegovina (FBiH) şi 75% din sufragiile de partea sârbă, Republica Srpska (RS).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...