21:25:31 19.04.2024
Stiri

Afacerile cu plante medicinale, legumicultură sau din turismul rural vor putea finanțate în cadrul proiectului „Livada Moldovei”: Lista domeniilor eligibile, EXTINSĂ

Economie 08.10.2018 16:00 Vizualizări1428 Autor: Ziarul National
Afacerile cu plante medicinale, legumicultură sau din turismul rural vor putea finanțate în cadrul proiectului „Livada Moldovei”: Lista domeniilor eligibile, EXTINSĂ
Poză simbol


Proprietarii afacerilor cu legume, cultivarea stugurilor de soiuri tehnice, din domeniul floriculturii, inclusiv cu plante medicinale și cele folosite la producerea uleiurilor esențiale, dar și ai afacerilor privind arhitectura peisagistică sau tursimul rural vor putea solicita credite în condiții avantajoase în cadrul proiectului „Livada Moldovei”.

Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană de Investiții anunță că au extins aria domeniilor eligibile în cadrul acestui proiect finanțat cu 120 de milioane de euro.

Banii solicitați vor putea fi investiţi în tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, modernizarea proceselor de procesare, dar şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru fructele, legumele, vinurile și pomușoarele moldoveneşti.

Beneficiarii potenţiali ai proiectului sunt peste 300 de agenţi economici care activează în domeniul horticol şi peste 50 de mii de gospodării ţărăneşti.

În cadrul proiectului sunt disponibile credite investiționale acordate prin intermediul băncilor comerciale: BC „Energbank” SA, BC „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” SA, BC „Procredit Bank” SA și BC „Comerțbank” SA. Horticultorii și operatorii economici din domeniile conexe pot beneficia de finanțarea în leasing accesibilă prin intermediulBC „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale ”SA.

Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5 000 de euro, iar cea maximă - până la 5 milioane de euro. Termenul de creditare este de maximum 10 ani, cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este de până la 5% pentru credite în euro și de aproximativ 8% pentru creditele în lei moldovenești. În cadrul Proiectului sunt acordate și facilități fiscale - aplicarea cotei TVA „Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.

Cele 120 de milioane de euro reprezintă un împrumut acordat de Banca Europeană de Investiţii, iar proiectul va fi implementat de către Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului până în anul 2024.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md