(galerie foto) „Toate vinurile s-au terminat din prima zi, a trebuit să mergem să mai aducem”. Cum s-a desfășurat Ziua Națională a Vinului în PMAN

Ziua Vinului-4

Moldova a celebrat în acest weekend Ziua Națională a Vinului. Mii de vizitatori au venit în centrul Capitalei pentru a continua aventura explorării celor mai reprezentative vinuri din centrul, sud-estul și sudul țării. Un număr record de 60 de vinificatori – companii mari, producători mici și producători de divin – reuniți sub brandul unic „Vinul Moldovei.

Marin Lavric, șef direcție marketing și vânzări „Fautor”: „Am lansat seria „Aurore” în care se găsesc 3 vinuri albe și 3 roșii, vinuri de soi și vinuri în cupaje. Aceasta este originală și atractivă prin faptul că sunt vinuri Premium însă accesibile ca prețuri. Cupajele respective nu se regăsesc la o altă vinărie din Moldova, iar unele nici chiar la nivel internațional. Mai mult aceste vinuri sunt speciale prin conținut, dar și aspect. Sticla pe care o folosim n-o mai utilizează nimeni dintre producătorii de pe piață. Este o sticlă importată din Italia, cu un design creat special pentru vinurile Aurore.”

Andrei Novak, director Vinăria Novak: „Noi am prezentat un sepaj din Alb de Onițcani și Rkațiteli, care recent a fost premiat cu Mundus Vini. Rkațiteli i-a dat o formă și o structură frumoasă, dar Onițcani a adăugat prospețime și arome de flori. Vinul a fost maturat în butoaie timp de 6 luni și abia acum l-am prezentat așa cum se cuvine. Tot la Sărbătorea Națională a Vinului, am prezentat și Pino Noir 2017. Deși se află la perioada de testare, acesta a reușit să îi cucerească pe cei care au avut norocul să îl deguste.

Ziua Vinului-3

Ziua Vinului-4

Ziua Vinului-11

Ziua Vinului-20

Ziua Vinului-21

Ziua Vinului-23

Ziua Vinului-28

Ziua Vinului-30

Cei care s-au grăbit au avut posibilitatea să descopere și cele mai faimoase vinuri din România, o premieră pentru Ziua Națională a Vinului. Maria Olteanu, proprietarul cramei „Gramma” din Iași : „Sunt pentru prima data aici și îmi pare rău pentru colegii care nu au venit, pentru că nu știu ce au pierdut. Este o experiență frumoasă din care am avut foarte multe de învățat. Am venit cu vinurile noastre albe și roșii, cu Aligote, care este cunoscut și în Republica Moldova, Fetească Albă, Fetească Regală și Fetească Neagră. Vreau să spun că vinul roșu ni s-a terminat din prima zi.

De fapt, toate vinurile s-au terminat din prima zi, a trebuit să mergem să mai aducem. Și numărul străinilor ne-a impresionat. Ne-am cunoscut cu oameni din Franța, China, Japonia, Portugalia, Spania și chiar Australia și sunt apreciate foarte mult și vinurile noastre.” Ce zici de o combinație internațională dintre vinurile românești și delicioasele bucate tradiționale moldovenești? Acestea au fost gătite sub cerul liber, într-o varietate care-ți lasă gura apă. Despre asocierile corecte dintre gustări și vinuri, dar și multe alte secrete, au putut fi aflate la Școala Vinului, unde au fost organizate master-class-uri de dimineață și până seara.

Ziua Vinului-39

Ziua Vinului-48

Ziua Vinului-61

Ziua Vinului-62

Ziua Vinului-63

Ziua Vinului-64

Ziua Vinului-65

Ziua Vinului-66

Ziua Vinului-69

Ziua Vinului-70Ziua Naţională a Vinului a fost organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria Municipiului Chișinău, Asociaţiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și cu sprijinul partenerului general „Moldova Agroindbank”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente