ONU așteaptă nominalizări de campioni ai drepturilor omului în Moldova. Cum poți participa

dare1

Organizația Națiunilor Unite în Republica Moldova lansează cea de-a 14-a ediție a competiției pentru cele mai valoroase acțiuni de promovare și de protecție a drepturilor omului în Republica Moldova. Desfășurată începând cu 2004, competiția are drept scop evidențierea și premierea celor mai creative, inovative, eficiente, oportune și participative inițiative și acțiuni de apărare și promovare a drepturilor omului.

„ONU așteaptă nominalizări de campioni ai drepturilor omului, atât persoane, cât și organizații, care merită apreciere și recunoaștere publică pentru eforturile lor neobosite pentru promovarea și protejarea drepturilor omului și a libertăților universale în Republica Moldova”, a declarat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

În acest an, ONU Moldova va premia două persoane sau entități:

  • Premiul pentru promovarea principiilor egalității în demnitate și drepturi și de a nu lasă pe nimeni în urmă – pentru realizări remarcabile pe parcursul vieții profesionale (consecvente în timp) în domeniul drepturilor omului. Acest premiu este acordat în contextul celei de-a 70-a aniversări a Declarației Universale a Drepturilor Omului.
  • Premiul pentru realizări remarcabile în domeniul drepturilor omului în anul 2018 – pentru persoanele sau entitățile care au adus o contribuție reală la promovarea și  protecția drepturilor omului în Moldova în perioada septembrie 2017 –  octombrie 2018.

Termenul-limită pentru nominalizare este 3 noiembrie 2018. Sunt acceptate atât nominalizarea părților terțe, cât și auto-nominalizarea.

Ca și în anii precedenți, nominalizările pot fi făcute online: http://www.un.md/concurs/, precum și depuse la Casa ONU în Chișinău. Regulamentul concursului este disponibil pe site-ul ONU în Moldova. Formularele pot fi completate în română, rusă sau altă limbă a minorităților din Republica Moldova, sau în engleză.

Dosarele persoanelor sau entităților nominalizate, obținute în urma procesului de consultări publice, precum și în urma analizei altor materiale disponibile, vor fi jurizate de o echipă de experți și de un consiliul independent, format din reprezentanți ai organizațiilor internaționale și experți independenți.

Câștigătorii vor fi anunțați și premiați în cadrul Galei ONU în domeniul drepturilor omului, organizată anual cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, celebrată pe 10 decembrie.

Anul acesta marchează aniversarea a 70 de ani de la Declarația Universală a Drepturilor Omului, adoptată de ONU la 10 decembrie 1948. Declarația Universală – tradusă într-un număr record de 500 de limbi – este fundamentată pe principiul că „toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și drepturi”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente