(foto) Povestea lui Anatol, de la dinozauri la Bacovia. Studentul de la Jurnalism care desenează caricaturi

fornea

Printre tinerii care au curajul să bucure oamenii cu rodul talentului pe care-l au este și Anatol Fornea, student în anul 2 la facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM. Tânărul în vârstă de 20 de ani, pasionat de pictură și desen de la o vârstă fragedă, a înțeles în această vară că dacă știi să faci ceva foarte bine, nu trebuie să pierzi prea mult timp, ci să acționezi. Așa a început să picteze caricaturi celor mai populari oameni din R.Moldova în spațiul online: cântăreți, vloggeri și oameni de afacere, să se întâlnească cu unii dintre ei pentru a le dărui desenele, iar în schimb să primească cuvinte de laudă și încurajări.

„De mic îmi plăcea să desenez dinozauri”

Anatol desenează încă de când a învățat cum să țină corect creionul colorat în mână, iar de atunci a urmat o dragoste enormă, care continuă și crește zilnic. „Desenez de când mă țin minte, când eram mic îmi plăcea foarte mult să desenez animale, în special dinozauri”, își amintește tânărul.

Studentul a frecventat școala de arte din orășelul Cricova timp de 3 ani, iar în clasa a 11-a a absolvit Școala de Arte Plastice „Alexei Sciusev” din Chișinău. Cu toate acestea, Anatol este de părere că pictura, ca domeniu, nu necesită mari studii, pentru a avea succes: „Pictura nu este o profesie, ci o pasiune. Nu-i nevoie numaidecât să urmezi o facultate de arte pentru a deveni pictor, este destul să ai un maestru de la care să înveți”, menționează tânărul.

Caricaturile îl reprezintă

Pentru Anatol, caricaturile sunt cel mai sincer mod de a se exprima. Acesta a îndrăgit această latură a picturii de pe băncile școlii, când își desena prietenii pe foi, pentru a le arăta cum îi vede el, din altă perspectivă. „Când eram la școală, desenam în caiet caricaturi cu chipurile colegilor mei, uneori mai adăugam și titluri sau descrieri. Le făceam cu accent sarcastic și umoristic pentru a le atrage atenția și mai mult”, povestește studentul zâmbind.

În una dintre zilele de vară, suferind de o depresie ușoară, Anatol s-a convins că inhibarea îi va face numai rău, așa că a decis să facă caricaturi celor mai populari oameni de la noi din țară în mediul online, cu intenția de a arăta personajelor din aceste desene, dar  și lumii întregi, că prin caricaturi, uneori poți spune mai multe decât prin cuvinte. „Am căutat cei mai mediatizați oameni din spațiul virtual, iar din motiv că încă nu sunt un profesionist, am încercat să le fac caricaturi. În acest mod mi-am găsit liniștea pe care nu o găseam în altă parte”, relatează îngândurat viitorul journalist.

42805494_385340595338657_563973341048733696_n 42906132_333143810796490_6122874539312414720_n

„Toți mi-au dat feedback pozitiv”

Printre oamenii cărora Anatol le-a făcut caricaturi, sunt vloggerii Andrei Bolocan, de la emisiunea „Lumina”,  Valeriu Rașcu de la ,,Banca de Bancuri”, omul de afaceri Draggy Smile,  cântăreața Olga Verbițchi și mulți alții.

Cu unii dintre acești oameni, tânărul a reușit să se întâlnească și să le dăruiască operele de artă. „Toți oamenii, cărora le-am făcut caricaturi, mi-au dat feedback pozitiv, mi-au postat caricaturile pe Instagram, m-au încurajat și mi-au spus doar cuvinte de bine. Cu câțiva dintre ei m-am întâlnit, le-am dăruit caricaturile și am discutat despre eventuale colaborări”, povestește mulțumit Anatol.  Tânărul student din Cricova postează regulat operele sale umoristice pe Instagram, acolo unde toți le pot vedea și comenta, ceea ce-l ajută să vadă în ce măsură munca lui este apreciată.

42925355_546096962490325_8295056035970809856_n 42958244_167304994195437_4117522427267776512_n

„Mă inspir din poeziile lui Bacovia”

Pe lângă pictură, Anatol mai are o pasiune, cea de a scrie poezii. La îndemnul lectorului universitar Dumitru Maxim de a-și face un blog poetic, poeziile lui au căpătat viață, iar acum pot fi citite de toți iubitorii de versuri. „Până la facultate nu am scris niciodată versuri, dar fiind încurajat de Domnul Maxim, căruia i-au plăcut primele mele poezii, mi-am făcut un blog pe care l-am întitulat „Infuzie de Gânduri”, iar de atunci am început să postez ori de câte ori îmi vine inspirația”, ne mărturisește studentul.

26231499_883534988493933_3343713402037608964_n

Poeziile sale sunt influențate de stilul lui Bacovia, care l-a impresionat întotdeauna. „M-a impresionat Bacovia, mă inspir din poeziile lui. Cititorul poate observa lejer că versurile mele sunt sumbre și triste, prin care sunt exprimate problemele tinerilor de azi: beția, fumatul, depresia, singurătatea. N-aș putea niciodată să scriu o poezie în care să descriu peisaje pozitive, mă axez mai mult pe partea realistă a vieții”, povestește tânărul.

În prezent acesta își redă propriile versuri prin pictură. „Aleg secvențe din poezii și le pictez, pentru a arăta oamenilor prin pictură ceea ce am vrut să le transmit prin versuri”, ne spune Anatol. Tânărul student la jurnalism are ca plan de viitor să devină foarte cunoscut în mediul virtual și să-și dezvolte o afacere din ceea ce poate face cel mai bine – pictura. „Tinerii trebuie să scape de frica obstacolelor și să meargă doar înainte”, ne spune cu încurajare studentul.

Foto: Arhiva personală

Blogul de poezii al lui Anatol îl puteți găsi aici.

Autor: Nicolae Chicu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente