‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEuropa are cel mai mult de pierdut de pe urma extinderii exporturilor de grâu...

Europa are cel mai mult de pierdut de pe urma extinderii exporturilor de grâu ale Rusiei

‹ adv ›
‹ adv ›

Fermierii europeni, în special cei francezi, vor fi cei mai afectaţi dacă Rusia reuşeşte să intre pe piaţa din Algeria, ţară care ocupă locul patru în topul celor mai mari importatori mondiali de grâu, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

În prezent, Franţa este cel mai mare furnizor de grâu al Algeriei, care cumpără cantităţi mari de grâu de peste hotare pentru a-şi hrăni populaţia. Însă în ultima vreme au apărut speculaţii potrivit cărora relaţiile comerciale dintre Franţa şi Algeria ar putea fi subminate de Rusia care poate să ofere grâu la preţuri mai mici.

Recent, Rusia şi Algeria au avut o serie de discuţii preliminare în vederea extinderii relaţiilor comerciale. Săptămâna trecută, o delegaţie de oficiali algerieni a vizitat Rusia, inclusiv sediul Oficiului de stat pentru calitatea cerealelor. Potrivit Autorităţii Federale Sanitar Veterinare din Rusia (Rosselkhoznadzor), în viitorul apropiat va fi efectuată o livrare de probă de grâu rusesc. Până acum grâul rusesc nu a putut intra pe piaţa din Algeria din cauza unor probleme de calitate.

„Dacă Algeria decide să îşi deschidă uşa pentru grâul rusesc de panificaţie, acesta ar fi un cutremur care s-ar resimţi pe piaţa mondială. Ar fi un coşmar pentru exporturile franceze”, a apreciat Gabriel Omnes, analist la firma de consultanţă Strategie Grains.

În ultimii ani, fermierii europeni au avut dificultăţi în a concura cu grâul ieftin rusesc, cedând treptat teren pe principalele lor pieţe de export. În sezonul care s-a încheiat în luna iunie a acestui an exporturile UE de grâu au scăzut cu 16% în timp ce livrările Rusiei au atins o nouă valoare record. Potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene, în sezonul actual livrările de grâu ale UE au scăzut cu aproximativ o treime comparativ cu perioada similară a sezonului trecut, iar peste 40% din livrările UE au fost destinate Algeriei.

Deschiderea pieţei din Algeria pentru grâu rusesc „era vehiculată de ceva vreme” subliniază Ben Bodart, director la firma de consultanţă CRM AgriCommodities.

Însă aceste evoluţii ar eroda şi mai mult poziţia Europei pe piaţa mondială a grâului şi ar consolida poziţia Rusiei de cel mai mare furnizor de grâu pentru ţările din Nordul Africii. Rusia domină deja importurile de grâu ale Egiptului, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, în condiţiile în care a fost responsabilă pentru trei sferturi din achiziţiile de grâu ale Egiptului în acest sezon. În schimb, Uniunea Europeană, reprezentată doar de România, a fost responsabilă pentru 19% din achiziţiile Egiptului.

‹ adv ›

Franţa, cel mai mare cultivator şi exportator de grâu din UE, mizează pe piaţa din Algeria după ce vânzările sale de grâu pe alte pieţe s-au diminuat. Franţa a pierdut deja cote de piaţă în ţări precum Maroc, Camerun şi Senegal, după o recoltă proastă în sezonul 2016-2017.

Gabriel Omnes susţine că mulţi participanţi de pe piaţă se aşteaptă ca, mai devreme sau mai târziu, Rusia să înceapă să exporte grâu în Algeria graţie preţului competitiv al cerealelor ruseşti. Cu toate acestea, alţi analişti cred că un acord între Algeria şi Rusia la acest moment ar avea un efect limitat pentru anul 2018 deoarece Rusia are deja destinaţii pentru grâul său.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii