‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
15 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrețul miezului de nucă a scăzut

Prețul miezului de nucă a scăzut

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La moment, în Moldova prețul angro pentru jumătăți mici de miez de nucă nu depășește 65-70 lei/kg (3,9-4,2 dolari/kg). Cu o lună mai devreme, reprezentanții Asociației producătorilor de culturi nucifere din Moldova prognozau că prețurile propuse de exportatori nu vor fi mai mici decât cele din sezonul trecut, adică de 100-105 lei/kg( 6,0-6,3 dolari/kg), scrie east-fruit.com.

Operatorii de piață au menționat două cauze principale care au dus la scăderea prețurilor. Prima se referă la calitatea produsului, care în anul curent este mai joasă. Din cauza ploilor înregistrate în lunile august-septembrie, ponderea miezului întunecate în structura noii recolte de nucă a crescut. Al doilea motiv invocat de operatori este scăderea bruscă a prețurilor pe piața de nuci din UE,  datorită devalorizării lirei turcești și a stocurilor mari de nuci din această țară, Turcia fiind unul dintre cei mai mari importatori de nuci. Micșorarea importului în această țară a influențat și prețurile de pe piață.

În plus, niciunul dintre furnizorii tradiționali de nuci din UE nu se așteptau că nucile americane, care nu au ajuns pe piața chineză vor fi redirecționate către Uniunea Europeană. Totodată, prognozele conform cărora Ucraina așteaptă o recoltă de circa 120 de mii de tone de nuci, influențează prețul final. În situația creată, producătorii și exportatorii moldoveni de nuci așteaptă o majorare a prețurilor pe piața din Europa doar la sfârșitul anului, în perioada sărbătorilor de iarnă.

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›