Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ambasada SUA vrea promulgarea rapidă…

Ambasada SUA vrea promulgarea rapidă a proiectului de vânzare a Stadionului Republican

DCIM101MEDIADJI_0016.JPG

După ce deputații și-au menținut votul anterior pentru desființarea și vânzarea Stadionului Republican, Ambasada SUA la Chișinău a publicat un mesaj în care salută adoptarea repetată a proiectului și încurajează promulgarea rapidă a acestuia.

„Mai sunt multe etape până la pornirea construcției noului sediu al Ambasadei, inclusiv vânzarea transparentă a terenului de construcție la un preț rezonabil de piață, precum și finalizarea proiectului de construcție. Este evidentă necesitatea unui nou sediu securizat al Ambasadei la Chișinău, care să corespundă standardelor Departamentului de Stat și să permită Statelor Unite să continue programele care facilitează creșterea economică și dezvoltarea instituțiilor puternice în întreaga Moldovă. O nouă Ambasadă va reflecta parteneriatul puternic între țările noastre și angajamentul Statelor Unite față de poporul Moldovei”, se menționează într-un mesaj postat de Ambasadă pe o rețea de socializare.

Președintele Igor Dodon a menționat anterior în mai multe rânduri că nu va promulga acest proiect de lege și că insistă pe  identificarea unei alte soluții, convenabile pentru ambele părți. Igor Dodon a lansat și inițiativa ca pe terenul respectiv, împreună cu partenerii americanii sa fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural.

ZdG a încercat anterior să afle poziția Ambasadei față de propunerile înaintate de Igor Dodon, doar că serviciul de presă ne-a informat că nu comentează situația.

Potrivit art. 93 (2) din Constituție, Preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea. 

Terenul Stadionului Republican din municipiul Chişinău, din str. Tighina 12, are o suprafaţă de 5,1814 hectare și se află în proprietatea publică a statului. Proiectul de lege prevede că Guvernul, pentru garantarea transmiterii cu titlu oneros a bunului imobil în proprietatea SUA, va asigura determinarea valorii bunului imobil, va negocia prețul și va semna contractul de vânzare-cumpărare a bunului imobil.

Stadionul Republican a fost un stadion multifuncțional din Republica Moldova, deschis în 1952. În 2007, Stadionul Republican a fost demolat, întrucât nu mai corespundea criteriilor de desfășurare a meciurilor.