„Violența sexuală nu e o armă de război”. Premiul Nobel pentru pace a fost decernat unui medic din Congo și unei tinere din Irak

m

Premiul Nobel pentru Pace a fost câştigat, în acest an de Denis Mukwege, un medic ginecolog din Congo şi Nadia Murad, victimă a abuzurilor ISIS. Ambii depun eforturi pentru a pune capăt violenţei sexuale ca armă de război.

Ambii laureaţi au adus contribuţii cruciale la îndreptarea atenţiei şi combaterea acestor crime de război. Mukwege şi-a dedicat viaţa apărării victimelor, iar Murad este martora care a povestit abuzurile împotriva ei şi împotriva altor femei. Ambii, în felurile lor, au ajutat la creşterea vizibilităţii violenţei sexuale din timpul războiului pentru ca cei care le-au comis să fie traşi la răspundere.

Denis Mukwege, de profesie medic, a petrecut o mare parte din viaţa sa de adult ajutând victimele de violenţă sexuală în Republica Democratică Congo. De la înfiinţarea Spitalului Panzi în 2008, în Bukavu, Mukwege şi personalul său au tratat mii de pacienţi care au căzut victime abuzului sexual. Multe dintre aceste abuzuri au fost comise în războiul civil care a curmat vieţile a mai mult de şase milioane de congolezi.

Nadia Murad este o victimă a acestei crime de război. A refuzat să accepte codul social care permite femeilor să nu vorbească despre abuzurile la care au fost supuse. A arătat un curaj ieşit din comun pentru relatarea întâmplărilor şi suferinţelor, devenind avocatul  celorlalte victime.

Murad este o membră a comunităţii iezuite în nordul Irakului unde a trăit cu familia sa într-un sat izolat numit Kocho. În august 2014, Statul Islamic a lansat un atac brutal în localităţile din regiunea Sinjar, care avea scopul de a extermina populaţia iezuită. În satul acesteia, mai multe sute de persoane au fost ucise. Femeile mai tinere, inclusiv minorele, au fost răpite şi făcute sclave sexuale. În perioada în care a fost răpită, a fost supusă abuzurilor sexuale, fiind ameninţată cu execuţia dacă nu se convertea la versiunea lor de Islam.

După trei luni de coşmar, Nadia Murad a reuşit să scape. A ales să vorbească deschis despre ceea ce s-a întâmplat. În 2016, la vârsta de doar 23 de ani, a fost numită primul ambasador al Naţiunilor Unitepentru Demnitatea Supravieţuitorilor Traficului Uman.

Acest an marchează un deceniu de când Consiliul de Securitate al ONU a adoptat Rezoluţia 1820 (2008), care a determinat că folosirea violenţei sexuale ca armă de război constituie atât o crimă de război, cât şi o ameninţare la pacea şi securitatea internaţională.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente