Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Senatul SUA a recunoscut Holodomorul…

Senatul SUA a recunoscut Holodomorul drept genocid al poporului ucrainean

Foto: static.expres.online

Material de pe Hromadske
Senatul Statelor Unite a adoptat prin vot unanim o Rezoluție bipartită, care a devenit primul document din istoria legislativă a Congresului SUA, în care Holodomorul anilor 1932-1933 este calificat genocid al poporului ucrainean.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Ucrainei în SUA, în document este inclusă recunoașterea de către Senat a concluziilor Comisiei Guvernamentale privind Foametea din Ucraina (din 22 aprilie 1988, red.), că „Stalin și anturajul său au comis în anii 1932-1933 un genocid împotriva ucrainenilor”.

Rezoluția condamnă, de asemenea, încălcările sistematice a drepturilor omului, inclusiv a dreptului la autodeterminare și libertatea de exprimare, comise de guvernul sovietic împotriva poporului ucrainean.

„Au fost exprimate cele mai profunde condoleanțe victimelor, care au avut de suportat Holodomorul, familiilor lor, și a fost făcută o adresare privind difuzarea acestor informații cu scopul de a crește gradul de conștientizare a naturii artificiale a acestei tragedii”, se spune în comunicat.

Coautori ai rezoluției sunt copreședinții Adunării Ucrainene a Senatului, precum și senatorii Robert Portman și Richard Durbin.

Pe 25 noiembrie 2017 președintele Petro Poroșenko a pledat pentru adoptarea legii privind răspunderea pentru negarea Holodomorului și a Holocaustului.

Pe 18 noiembrie 2017 Departamentul de Sat a declarat, că Statele Unite au comemorat Holodomorul din Ucraina din anii 1932-33 și au condamnat încercările de a nega acest fapt istoric.

Pe 7 noiembrie 2017 în Camera Inferioară a Parlamentului din Marea Britanie (Camera comunelor) a fost înaintată o propunere de a recunoaște Holodomorul anilor 1932-1933 din Ucraina drept genocid al poporului ucrainean.