Călătorii de pe Aeroportul Internațional Chișinău gustă Vinul Moldovei și sunt invitați la Ziua Națională a Vinului

În ajunul Zilei Naționale a Vinului, călătorii ajunși la Aeroportului Internațional Chișinău vor avea ocazia să descopere Vinul Moldovei, produsul mândriei naționale, de îndată ce intră în țara noastră.

Începând cu data de 4 octombrie, toți pasagerii se bucură de o primire în cele mai bune tradiții ale ospitalității moldovenești: vin de calitate și voie bună la standul „Wine of Moldova” special amenajat în zona de sosiri din incinta aeroportului.

Oficiul Național al Viei și Vinului, împreună cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu suportul partenerului strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, alături de compania „Avia Invest”, vor oferi oaspeților de peste hotare sticle promoționale de vin cu logo-urile „Wine of Moldova” și „Ziua Națională a Vinului” alături de mesajul „Bine ați venit în Moldova!”.

Vinul îmbuteliat în sticle de 187 ml este produs din „Feteasca Neagră”, un soi de struguri local, autentic prin excelență și reprezentativ pentru Vinul Moldovei.

În ajunul Zilei Naționale a Vinului, promoterii vor distribui oaspeților cele circa 5000 de sticle promoționale cu vin, însoțite de invitația de a participa la cea de-a XVII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, care se va desfășura între 6 și 7 octimbrie în Piața Marii Adunări Naționale.

Vasile Luca, secretar de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „Ziua Națională a Vinului este una dintre cele mai importante sărbători naționale, care aduce un omagiu Vinului Moldovei și tradițiilor în vinificație. Vinul Moldovei a devenit o carte de vizită a Republicii Moldova peste hotarele țării, după ce a câștigat mai multe medalii la concursurile și expozițiile internaționale de profil. Întâmpinarea oaspeților capitalei cu o sticlă de Vinul Moldovei, în ajunul Zilei Naționale a Vinului, este deja o tradiție. E un gest de „Bun Venit!”, prin care le oferim tot ce avem mai bun ca țară”.

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Ziua Națională a Vinului este un eveniment emblematic pentru Republica Moldova, iar noi am decis să dăm startul celei mai importante sărbători dedicate Vinului Moldovei încă de la începutul acestei săptămâni. Fiecare călător care ajunge pe Aeroportul Internațional Chișinău primește în dar o sticlă de vin de 187 ml, pe a cărei etichetă sunt prezentate denumirea soiului indigen și genericul celei de-a XVII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului – „Vin din sufletul Moldovei”.

În acest mod îi invitam pe toți cei care sosesc în țara noastră să vină în zilele de 6 și 7 octombrie în PMAN, unde va fi celebrată cea de-a XVII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului.

Natalia Turcanu, director-executiv, Asociația Națională a Turismului Receptor din Moldova: „Ziua Națională a Vinului este un eveniment strategic, care promovează Republica Moldova ca destinație pentru turismul vinicol. Sărbătoarea se bucură în fiecare an de un mare succes, fiind vizitată de sute de mii de oameni din țară și de peste hotare. Respectiv, și în acest an așteptăm cât mai mulți turiști străini, pentru care Ziua Națională a Vinului va constitui un bun prilej de a descoperi Vinul Moldovei, dar și potențialul turistic al țării”.

Petru Jardan, director, „Avia Invest”: „În ajunul sărbătorilor, pasagerii care ajung în țara noastră sunt primiți în spiritul celor mai bune tradiții locale, ca să ne cunoscă țara și să simtă ospitalitatea chiar de la primii pași făcuți pe pământ moldovenesc. Ziua Națională a Vinului este ocazia perfectă pentru a-i cuceri pe turiștii străini cu tradițiile noastre și a-i servi cu tot ce avem mai bun – Vinul Moldovei. Iar cei care gustă odată din ospitalitatea noastră, se vor întoarce neapărat”.

Ziua Națională a Vinului (ZNV) va fi sărbătorită în zilele 6 și 7 octombrie. Cu genericul „Vin din sufletul Moldovei”, cea de-a XVII-a ediție a ZNV va fi dedicată vinurilor moldovenești cu Indicație Geografică Protejată (IGP) – o garanție a calității acestora. Vizitatorii vor fi îndemnați să cunoască Vinul Moldovei și să-l cosume moderat și responsabil.

Timp de două zile, în inima capitalei, 60 de vinificatori vor oferi spre degustare oaspeților Vinul Moldovei produs pe întreg teritoriul țării. În Piața Marii Adunări Naționale vor fi amenajate mai multe zone, printre care Zona meșterilor populari, care va găzdui o expoziție a obiectelor artizanale realizate, dar și o Curte Țărănească în plină acțiune de preparare a vinului, cu butoaie, teasc, struguri, coșuri din lozie și, bineînțeles, cu gospodina și gospodarul casei.

Vizitatorii care vor dori să descopere Vinul Moldovei vor putea alege să facă tururi tematice, care pornesc din inima capitalei spre originea vinurilor de calitate din toată țara. Tradiționala Școală a Vinului va cuprinde o serie de masterclass-uri ghidate de somelieri profesioniști, care vor iniția participanții în tainele consumului conștient al Vinului Moldovei.

Ziua Naţională a Vinului este organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria Municipiului Chișinău, Asociaţiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.