Lipsă de cvorum în Parlament! Candu, către secretariat: Închideți cantina și pe toți deputații să-i trimiteți înapoi la lucru

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rugăm secretariatul să închideți cantina și pe toți deputații să-i trimiteți înapoi la lucru. Aceasta a fost solicitarea președintelui Parlamentului, Andrian Candu, la doar câteva minute după adoptarea ordinii de zi a ședinței de astăzi a Legislativului, după ce președintele PCRM, Vladimir Voronin a semnalat faptul că subiectele sunt dezbătute în Parlament în lipsă de cvorum. Astfel, Andrian Candu a solicitat o pauză de cinci minute pentru a aduna din nou deputații în sala de ședințe.

Potrivit Secretariatului Parlamentului, la ședința de astăzi s-au înregistrat 95 de deputați. Doar după câteva minute de la adoptarea ordinii de zi a ședinței și începerea dezbaterilor proiectelor de legi, liderul comuniștilor a menționat că în sală sunt „doar 34 de deputați”. „Dumneavoastră aveți dreptul să continuați ședința?”, l-a întrebat Vladimir Voronin pe președintele Parlamentului.

Astfel, Candu a propus să se facă numărarea. Nici numărătorii însă nu mai erau în sală.

„Noi suntem în proces de elaborare și inițiere a noului Regulament al Parlamentului și, cu siguranță, acest subiect legat de cvorum la dezbatere va fi revizuit, deoarece, în toate Parlamentele, inclusiv în Congresul Statelor Unite sau altor parlamente din țările Occidentale, Parlamentul European, se constată cvorumul doar la vot. Dar, potrivit Regulamentului actual, aveți dreptate, trebuie să dezbatem subiectele tot cu cvorum”, a precizat Candu.

„Anunț pauză de cinci minute și rugăm secretariatul să închideți cantina și pe toți deputații să-i trimiteți înapoi la lucru, dar domnul președinte Voronin, asta nu înseamnă că Dvs. plecați din sala Parlamentului. Rămâneți cu noi”, a mai spus președintele Parlamentului.

După câteva minute însă, la revenirea în sală a unor deputați, s-a constatat prezența a doar 45 de deputați. Astfel, s-a luat decizia de a lua o pauză până la ora 14:00, cu convocarea de urgență a Biroului Permanent al Parlamentului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...