Majoritatea parlamentară a refuzat audierea lui Pavel Filip și Chiril Gaburici cu privire la privatizarea companiei Air Moldova

Airport-770×446

Parlamentul a respins inițiativa mai multor fracțiuni din legislativ cu privire la audierea responsabililor ce ține de privatizarea/vânzarea companiei Air Moldova. Deputații au cerut audierea lui Pavel Filip, Chiril Gaburici și directorul general al Agenției Proprietății Publice Vladimir Baldovici 

Iurie Țap, PLDM, a declarat că compania Air Moldova i-a fost premeditat creat probleme financiare pentru ca aceasta să fie vândută cu un preț mai mic decât costă în realitate.

Oleg Reidman, PCRM, a spus „Că privatizarea este consecința, iar cauza este că Air Moldova a avut probleme financiare majore. Solicităm audierea lui Filip, Boldovici și Gaburici să ne spună de ce situația economică a companiei a ajuns la această situație.”

Vladimir Țurcan, PSRM, a zic că „Compania nu a fost privatizată, ci vândută cu 50 de milioane de lei. Cum spunea un fost director CNA „într-o zi banii (din furtul miliardului) se vor întoarce în țară.”

Alina Zotea, PL, a declarat că noi toți trebuie să cunoaștem cine stă în spatele privatizării.

Vă amintim că, marți, compania aeriană „Air Moldova” a fost cumpărată de către compania Civil Aviation Group S.R.L.

Valoarea tranzacției de vânzare–cumpărare depășește suma de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, care investitorul s-a obligat să le achite. Cumpărătorul și-a asumat și obligația soluționării problemelor de operare și de dezvoltare a Companiei.

Expunerea la privatizare a întreprinderii de stat Air Moldova a fost determinată de necesitatea salvgardării companiei aeriene și evitarea falimentului acesteia. În ultimii ani, rezultatele activității acesteia denotă un declin continuu, înregistrând în anul 2015 pierderi în mărime de 227 mil lei, în anul 2016 – profit în mărime de 8,54 mil lei, în anul 2017 pierderi în mărime de 190,4 mil lei. În primul semestru al anului 2018 datoriile întreprinderii constituiau 1,283 miliarde lei, fiind în creștere cu 169 mil lei, față de începutul anului de gestiune, iar rezultatul exercițiului financiar din primul semestru este negativ, estimându-se la 160 mil lei, la aceasta adăugându-se pierderile din anii precedenți.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente