Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Elena Udrea și Alina Bica…

Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de Interpol în Costa Rica

Foto: digitalag.ro

Fiind căutate pentru a-și ispăși pedepsele pronunțate de justiția din România, Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de Interpol în Costa Rica. Reținerea lor nu înseamnă însă și o extrădare imediată pentru că România și Costa Rica nu au tratat bilateral de extrădare, scrie Digi24. Fosta ministră şi fosta şefă a DIICOT au fost plasate sub ordinele Curții Penale din San José.

Presa locală a scris că, din cauza cererilor de azil depuse de Elena Udrea şi Alina Bica, cele două nu pot fi extrădate imediat. Tribunalul ar putea să aprobe măsuri preventive, până când autoritatea pentru migraţie va decide dacă le acordă sau nu statut de azilant.

Elena Udrea, care a dat naștere, recent, unei fetițe în Costa Rica, a fost condamnată  la începutul lunii iunie, definitiv, la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Ea plecase în Costa Rica din luna februarie și fusese dată în urmărire. Avocatul acesteia, Veronel Rădulescu, spunea că nu mai există nicio şansă ca ea să fie extradată, acum că a născut, întrucât copilul va primi cetăţenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă.

Tot în iunie, fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care era acuzată de favorizarea făptuitorului şi în care era implicat fostul ministru al Economiei Adriean Videanu. Bica ar fi cerut încă din ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica.

Foto: digitalag.ro