Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Toți porcii din localitățile unde…

Toți porcii din localitățile unde au fost înregistrate cel puțin trei focare de pestă porcină vor fi sacrificați

În localitățile unde s-au depistat cel puțin 3 focare de pestă porcină toți porcii vor fi sacrificați pentru a nu permite răspândirea virusului în țară. Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți. Un proiect de lege în acest sens a fost votat la ședința Guvernului din 2 octombrie, curent. 

Potrivit noilor prevederi legislative, porcii din satul Crocmaz, raionul Ștefan Vodă, ar urma să fie sacrificați, acolo fiind înregistrate trei focare de pestă porcină africană. În R. Moldova, primul caz de pestă porcină a fost înregistrat în octombrie, 2016, la Dondușeni. Proprietarii porcinelor infectate au procurat carne de porc la o piață din Ucraina.

Guvernul a aprobat, anterior, un plan de măsuri pentru combaterea și prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta prevede extinderea perioadei de vânat pentru mistreți, vulpi și șacali, care sunt purtători de virus. De asemenea, va fi înăsprit și controlul la punctele de trecere a frontierei, fiind interzis importul cărnii și a produselor din carne de porc.

Conform datelor ANSA, situația privind răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul țării noastre devine tot mai alarmantă, comparativ cu anii precedenți. Astfel, în 2018, au fost înregistrate 25 de focare de pestă porcină, dintre care 16 sunt active. Până în prezent, 14 raioane din sud-estul țării au fost afectate de acest virus, fiind nimiciți 253 de porci domestici.

Interdicții la vamă

Persoanelor fizice care traversează frontiera R. Moldova le este interzisă transportarea cărnii de porc sau a produselor din carne de porc din/în Ucraina și România. „Interdicția de introducere în țară a cărnii de porc va fi instituită atâta timp cât autoritățile sanitar veterinare din țările vizate nu vor declara Ucraina și România ca fiind zone libere de pestă porcină africană”, a declarat anterior pentru ZdG, Cristina Rău, purtătoare de cuvânt a Serviciului Vamal.

De la începutul perioadei de prohibiție, instituite la 25 octombrie 2016 și până la 8 august 2018 au fost înregistrate 5412 cazuri de transportare ilegală a cărnii sau a produselor din porc, fiind reținute în total circa 15,5 tone de produse din carne de porc. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate la frontiera moldo-ucraineană.